
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
4 łyżki
1.5 szklanki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
2 szczypty
2 sztuki
2 łyżki
5 szklanek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, usuń skrzela i oczy.
Krok 2
Obierz warzywa i włóż do dużego rondla, następnie zalej 5 szklankami wody.
Krok 3
Dodaj liście laurowe, dwie kostki Knorr oraz pieprz i szczyptę cukru.
Krok 4
Gotuj wywar przez około 10 minut. Następnie włóż rybę i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij karpia i przełóż na półmisek, wywar odcedź.
Krok 5
Stop w małym rondelku masło i miód. Dodaj utarty na tarce piernik, wlej 2 szklanki wywaru i gotuj przez około 7 minut na małym ogniu. Dodaj rodzynki, sok z cytryny i szczyptę cukru.
Krok 6
Obierz ze skórki i sparz migdały, następnie połącz je z przygotowanym sosem. Polej nim rybę, po czym udekoruj półmisek plastrami cytryny oraz natką pietruszki.

Dobra rada:
Podawaj na gorąco z łazankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejInne przepisy
Karp w szarym sosie
Karp to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Podany ze słodko-pikantnym sosem na bazie miodu, tartego piernika, rybno-warzywnego wywaru, rodzynków i migdałów jest dobrą alternatywą dla panierowanej ryby. Karp w szarym sosie swoim smakiem przypomina nieco karpia po żydowsku, również serwowanego w słodko-pikantnej wersji. Gotowane mięso ryby jest delikatne, a jednocześnie wyraziste. Podaje się je na półmisku ozdobionym plastrami cytryny oraz natką pietruszki, polane sosem. Jako dekoracji używa się też czerwonej karbowanej sałaty i plastrów marchewki. Do tak przygotowanej potrawy pasuje białe pieczywo. Można ją także serwować z ryżem lub kaszą jęczmienną. W takiej postaci sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Dobrze będą się z nią także komponować gotowane ziemniaki. W roli warzywnego dodatku do karpia w szarym sosie sprawdzi się kiszona kapusta z suszonymi grzybami oraz śliwkami. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do ryby surówkę z marchewki lub selera. Przygotuj tę świąteczną potrawę według podanego przepisu.