Karp oblany masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp oblany masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
56 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

12 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Karp oblany masłem - Krok 1

Krok 2

W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Karp oblany masłem - Krok 2

Krok 3

Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.

Karp oblany masłem - Krok 3

Krok 4

Ostrożnie wyjmij karpia, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.

Karp oblany masłem - Krok 4

Krok 5

Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do gotowania karpia.

Karp oblany masłem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Uwielbiam karpia, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt, a wersja gotowana pozbawia nas nieprzyjemnego zapachu ryb smażonych.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp oblany masłemKarp oblany masłem

Karp z tego przepisu to doskonała propozycja nie tylko na wigilijny wieczór. Zanim zaczniesz przygotowywać tę potrawę, rybę podziel na dzwonka, natrzyj przyprawą i odstaw na około godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj wywar z dodatkiem warzyw (selera, marchwi, pora oraz cebuli), a także kostek bulionowych. Jeśli chcesz podkreślić smak dania, skrop całość odrobiną soku z cytryny. Pod koniec wrzuć kawałki karpia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie. Ułożoną na półmisku rybę polej roztopionym tłuszczem i udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzennymi, plastrami cytryny oraz posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do karpia będą także suszone grzyby, papryka, skórka cytrynowa, migdały, a nawet mięta czy chrzan. Gorącą potrawę możesz podawać razem z ziemniakami oraz zielonym groszkiem, sałatą lub surówką z czerwonej kapusty. Nie czekaj do świąt – przygotuj karpia według tego przepisu także na inną okazję. Życzymy smacznego.