
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
60 dekagramów
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przy obróbce wstępnej karpia podziel na półdzwonki, dopraw przyprawą Knorr i obłóż pokrojoną w plastry cebulą.

Krok 2
Wstaw w naczyniu do chłodnego pomieszczenia na 3 -4 godziny. Po tym czasie nadmiar cebuli zdejmij, pozostawiając jej niewielką ilość, rybę oprósz mąką.

Krok 3
Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż ryba jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp smażony na maśle
Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej gościć na polskich stołach. Karp jest rybą słodkowodną, bardzo popularną w naszym kraju, więc łatwo dostać go w każdym dużym sklepie, także poza sezonem świątecznym. Karpiem, który po przyrządzeniu w cebuli smakuje wyśmienicie, możesz zajadać się cały rok. By go zrobić, najpierw włóż poporcjowaną rybę do szklanego naczynia i obłóż pokrojoną w plastry cebulą. Na 3-4 godziny odstaw je do chłodnego pomieszczenia, żeby ryba wchłonęła cały aromat warzywa. Po tym czasie wyjmij rybę, oprósz mąką i umaż na maśle. Koniecznie użyj masła, a nie oleju, bo tylko wtedy danie będzie delikatne i rozpływające się w ustach. Pamiętaj jedynie, by nie dopuścić do przypalenia masła, bo posmak spalenizny będzie wyczuwalny w rybie – zepsuje to cały efekt uprzedniego marynowania. Żeby podkreślić smak cebuli, możesz podać karpia na jej podsmażonych krążkach.