Uriel - karp smażony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Uriel - karp smażony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

161

heart
188 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

963 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zeskrob łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatrosz uważając na żółć. Odetnij łeb i płetwy.

Uriel - karp smażony - Krok 1

Krok 2

Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.

Uriel - karp smażony - Krok 2

Krok 3

Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Uriel - karp smażony - Krok 3

Krok 4

Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut.

Uriel - karp smażony - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Ale Ale

    Ale Ale , 08.12.2022

    Zawsze robię tak jak pisze p.Karolina, obsmażam na patelni a potem do piekarnika ,tam właśnie ryba się dopieka i jest bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Przygodzka

    Karolina Przygodzka , 01.12.2022

    Święta bez karpia? Nigdy! Chociaż w wielu domach gości już łosoś czy dorsz, u nas nie wyobrażam sobie, żeby było to coś innego niż właśnie karp. Podpowiem tylko, że zamiast dusić pod przykryciem z wodą, obsmażonego karpia (tylko na maśle klarowanym!) wkładamy do piekarnika i zapiekamy jakieś 15 minut w temperaturze 200 stopni - wtedy wychodzi naprawdę chrupiący i pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 05.11.2022

    A po co ta woda???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • alicja

    alicja , 13.11.2021

    wcześniej rybę moczę w mleku z cebulą,a smaźę na maśle klarowanym.pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Tupalska

    Maria Tupalska , 05.12.2017

    Ja robię podobnie ale bez mąki i smażę na maśle. Może być sklarowane. Nie podlewam wodą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Ogorzałek

    Marietta Ogorzałek , 04.12.2017

    Przyprawa uniwersalna do ryby???Naprawdę większej bzdury nie słyszałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Nadolna

    Monika Nadolna , 19.12.2015

    A ta woda i przykrycie to po co? żeby karp nie był chrupiący tylko sparowany? hmmm..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uriel - karp smażony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uriel - karp smażonyUriel - karp smażony

Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smaczna, łatwo dostępna ryba jest także doskonałą propozycją na codzienny obiad. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak najlepiej usmażyć karpia, w tym przepisie znajdziesz niezbędne wskazówki. Pierwszym krokiem jest oczywiście zaopatrzenie się w świeżą rybę – całą lub w postaci filetów. Jeśli zdecydujesz się na zakup całej ryby, przed smażeniem musisz ją oczyścić z łusek, zeskrobując je nożem. Pozbądź się także głowy, płetw i wnętrzności. Karpia następnie umyj i pokrój filety na niezbyt duże porcje. Aby miał bardziej wyrazisty smak, natrzyj go przyprawą uniwersalną i wstaw na godzinę do lodówki. Kawałki ryby obtaczaj w mące pszennej i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia wlej na patelnię odrobinę wody i przez chwilę duś karpia pod przykryciem. Gotową rybę podawaj na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni. Dobrym dodatkiem do karpia będzie purée ziemniaczane oraz surówka z kiszonej kapusty.