Karp smażony z masłem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp smażony z masłem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
613 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

667 osób wydrukowało

Pobierz pdf

781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj czosnek, dodaj 10 dekagramów miękkiego masła i utrzyj wraz posiekanymi ziołami i szczyptą soli.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 1

Krok 2

Z masła uformuj wałek, mocno go schłodź, a następnie pokrój w plastry.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 2

Krok 3

Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonki i osusz papierowym ręcznikiem.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 3

Krok 4

Oprósz karpia przyprawą Knorr i obtocz w mące.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło. Na niezbyt dużym ogniu smaż dzwonki karpia z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie na tym samym tłuszczy smaż ziemniaki pokrojone w plastry, aż nabiorą rumianego koloru.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 5

Krok 6

Usmażonego karpia podawaj z ziemniakami. Na rybie połóż plasterki masła ziołowego, aby mogło powoli się rozpuścić i nadać smak i aromat potrawie.

Karp smażony z masłem czosnkowym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 16.12.2015

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp smażony z masłem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp smażony z masłem czosnkowymKarp smażony z masłem czosnkowym

Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smażonego karpia z masłem czosnkowym. Sekret tego dania tkwi w masie, którą wykonasz na bazie m.in. posiekanych ziół oraz roztartego czosnku. Masę tę uformuj w wałek, mocno go schłódź, a potem pokrój w grube plastry. Następnie obtoczone w mące lub bułce tartej dzwonki karpia usmaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe kawałki ryby przełóż na półmisek i połóż na nich plasterki ziołowej masy. Dla podkreślenia smaku, dopraw danie aromatycznymi przyprawami i ziołami, przede wszystkim tymiankiem, gałązkami koperku czy posiekaną drobno natką pietruszki. Gotowego karpia serwuj razem z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz surówką z czerwonej lub białej kapusty. Dobrym pomysłem będzie także obłożenie go plasterkami czerwonej cebuli oraz podsmażonymi pieczarkami. Pobierz listę składników i przygotuj pysznego świątecznego karpia z ziemniakami. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.