
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1.5 kilograma
null
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w krążki. Karpia przygotuj, posól, obłóż cebulą i pozostaw na godzinę.
Krok 2
Bułkę namocz w mleko, odciśnij, po czym wymieszaj z masłem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Krok 3
Pieczarki posiekaj, uduś na oleju i dodaj do bułki.
Krok 4
Napełnij karpia farszem, zepnij wykałaczką i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
Piecz około 50 minut. W czasie pieczenia podlewaj sosem z dna naczynia.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej