
Składniki
200 gramów
200 gramów
5 sztuk
180 gramów
80 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop w rondlu z otartą skórką z pomarańczy. Wyciśnij z niej sok i zachowaj na później. W dużej misce utrzyj jaja z cukrem, do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i puszysta.

Krok 2
Gdy masa będzie gotowa dodaj do niej przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i proszek do pieczenia. Całość delikatnie zmiksuj.

Krok 3
Następnie dodaj roztopione masło ze skórką z pomarańczy i wymieszaj.

Krok 4
Formę na babkę posmaruj masłem. Wlej masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. przez 45 min (do suchego patyczka).

Krok 5
Przesiej do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki soku z pomarańczy i energicznie wymieszaj. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem i posyp kandyzowanymi pomarańczami.


Dobra rada:
Jaja warto na chwile włożyć do ciepłej wody. Dzięki temu zagrzeją się i lepiej nam się utrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka pomarańczowa
W tradycyjnej polskiej kuchni babkę kojarzymy najczęściej z drożdżowym ciastem, przygotowywanym na Wielkanoc. Ciasto to ma jednak znacznie więcej odmian, a jedną z nich jest babka pomarańczowa. Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszny domowy deser z cytrusową nutą – skorzystajcie z naszego przepisu. Babka pomarańczowa na pewno przypadnie wam do gustu, goszcząc na stołach nie tylko przy okazji Świąt Wielkanocnych, ale także na co dzień.
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela tradycyjnych ciast, w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Babka pomarańczowa to idealny wypiek na świąteczny stół, ale także na codzienną porcję domowych słodkości.
Czy wiesz, że?
Trwałość pomarańczy szacuje się na 12 tygodni od dnia ich zbioru. Tak długie przechowywanie możliwe jest jedynie w warunkach chłodniczych, w których temperatura jest stale kontrolowana.
Dla urozmaicenia:
Pomarańczowa babka najlepiej smakuje w wersji lukrowanej, obsypana kandyzowanymi pomarańczami. Zamiast lukru możecie także wykorzystać cukier puder.