
Składniki
135 gramów
250 gramów
4 sztuki
180 gramów
1 łyżeczka
110 gramów
140 gramów
80 mililitrów
lukier:
200 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąki wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Masło ucieramy dodając stopniowo jajka oraz cukier.

Krok 2
Po chwili wsypujemy mąki i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy.

Krok 3
Wsypujemy mak i ponownie mieszamy.

Krok 4
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej uprzednio masłem (sylikonowej formy nie trzeba smarować). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C ok. 60 min Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 5
Cukier wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i ucieramy na gładki i gęsty lukier. Polewamy nim babkę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka piaskowa z makiem
Babka piaskowa to przysmak, którym warto cieszyć się nie tylko podczas obchodów Wielkanocy. Zresztą po skosztowaniu wypieku z tego przepisu trudno byłoby czekać długie miesiące na powtórkę. Słodkie przyjemności powinniśmy serwować sobie i bliskim nie tylko od święta.
Dla kogo?
Uwielbiasz makowce i drożdżówki z makowym nadzieniem? Świetnie się składa! Babka piaskowa z makiem to kolejna pozycja, która trafi na listę twoich ulubionych deserów.
Na jaką okazję?
Wielkanoc bez babki? Nie ma takiej opcji! Ciasto wygląda na tyle efektownie, że śmiało możesz uwzględnić je w menu innych uroczystości, które wymagają wyjątkowej oprawy kulinarnej.
Czy wiesz, że?
Według tradycji babka na wielkanocnym stole stanowi symbol dostatku oraz jest potwierdzeniem umiejętności kulinarnych gospodyni lub gospodarza. Dlatego tak ważne jest, by była jak najbardziej okazała i pyszna.
Dla urozmaicenia:
W cieście warto uwzględnić dodatek aromatu migdałowego. Kilka kropel wystarczy, by babka nabrała niezrównanego aromatu.