
Składniki
4 sztuki
180 gramów
280 gramów
2 łyżeczki
0.75 łyżeczki
150 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem do momentu aż podwoją swoją objętość.

Krok 2
Wlej powoli olej i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj całość.

Krok 3
Obierz jabłka i pokrój w kostkę (o szerokości ok. 2 cm). Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj delikatnie. Przełóż masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 minut. Po wystudzeniu posyp babkę cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka z jabłkami
Można być wiernym fanem szarlotki, ale każdy, nawet najlepszy przepis w końcu powszednieje. W takiej sytuacji warto zainteresować się recepturami, które łączą w sobie ulubione smaki z nowym podejściem do klasycznych deserów. Babka z jabłkami nikogo nie zawiedzie.
Dla kogo?
Jabłka to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Różnorodne odmiany są dostępne w sklepach przez cały rok, więc można korzystać z ich potencjału do woli. Lubicie jabłeczniki, racuchy i pieczony z owocami ryż? W takim razie degustacja szybkiej babki z jabłkami to mus!
Na jaką okazję?
Oto prosty przepis na babkę piaskową, który można wypróbować nawet w dzień powszedni po powrocie z pracy i załatwiania na mieście różnych innych spraw.
Czy wiesz, że?
W Polsce wyróżnia się kilkadziesiąt odmian jabłoni. Jakie jabłka wybierać do przepisu na piaskową babkę? Proponujemy kwaskowate rodzaje owoców, np. Antonówkę i Szarą Renetę.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na wilgotną babkę z jabłkami możecie użyć także innych owoców, np. śliwek.