Ciasto z jabłkami i cynamonem
NOWY PRZEPIS
łatwe
4110 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
220 mililitrów
270 gramów
350 gramów
35 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
220 gramów
1 sztuka
50 gramów
do posypania:
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Krok 2
Jajka z cukrem trzcinowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny.

Krok 3
Powoli wlewamy olej cały czas ubijając oraz łyżkę miodu.

Krok 4
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Po chwili wsypujemy płatki owsiane oraz rodzynki i ponownie mieszamy. Masa ma być gładka i jednolita.

Krok 5
Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 6
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z jabłkami i cynamonem
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi łakoci. Co prawda do zrobienia deseru wykorzystasz dobrze znane i popularne składniki, lecz gotowy wypiek różni się od klasycznej szarlotki. Czas na słodkie urozmaicenie tradycyjnych słodkości!
Dla kogo?
Uważasz, że puszyste ciasta z owocowymi dodatkami nie mają sobie równych? Jesteśmy podobnego zdania, dlatego możemy się założyć, że ten przepis będziesz powtarzać bardzo często.
Na jaką okazję?
Ciasto z jabłkami, cynamonem oraz płatkami owsianymi jest dobre na wszystko! I pasuje do różnych okoliczności. Podasz je jako deser po świątecznym obiedzie oraz jako weekendowy podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Znany od tysięcy lat cynamon jest przyprawą wytwarzaną z wysuszonej kory cynamonowca – drzewa wywodzącego się z południowo-wschodniej Azji.
Dla urozmaicenia:
Jeszcze ciekawszy smak ciasta z jabłkiem i cynamonem otrzymasz poprzez dodanie kardamonu (wystarczy pół łyżeczki).