Wilgotne ciasto z jabłkami i cynamonem: szybkie | Przepisy.pl pixel

Ciasto z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

heart
1219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1744 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

220 mililitrów

270 gramów

350 gramów

35 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

220 gramów

1 sztuka

50 gramów

do posypania:

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Jajka z cukrem trzcinowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z cytryny.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Powoli wlewamy olej cały czas ubijając oraz łyżkę miodu.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Po chwili wsypujemy płatki owsiane oraz rodzynki i ponownie mieszamy. Masa ma być gładka i jednolita.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 5

Krok 6

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Ciasto z jabłkami i cynamonem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 01.03.2025

    Ciasto przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hav

    Hav , 07.09.2024

    Ciasto przepyszne, wilgotne, proste do wykonania, a cukier posypany na górę cudownie chrupie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 01.02.2023

    Zrobiony. Wyszedł puszysty mokry I mięciutki. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkami i cynamonemCiasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi łakoci. Co prawda do zrobienia deseru wykorzystasz dobrze znane i popularne składniki, lecz gotowy wypiek różni się od klasycznej szarlotki. Czas na słodkie urozmaicenie tradycyjnych słodkości!

Dla kogo?

Uważasz, że puszyste ciasta z owocowymi dodatkami nie mają sobie równych? Jesteśmy podobnego zdania, dlatego możemy się założyć, że ten przepis będziesz powtarzać bardzo często.

Na jaką okazję?

Ciasto z jabłkami, cynamonem oraz płatkami owsianymi jest dobre na wszystko! I pasuje do różnych okoliczności. Podasz je jako deser po świątecznym obiedzie oraz jako weekendowy podwieczorek.

Czy wiesz, że?

Znany od tysięcy lat cynamon jest przyprawą wytwarzaną z wysuszonej kory cynamonowca – drzewa wywodzącego się z południowo-wschodniej Azji.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze ciekawszy smak ciasta z jabłkiem i cynamonem otrzymasz poprzez dodanie kardamonu (wystarczy pół łyżeczki).