Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście - przepis | Przepisy.pl pixel

Jabłecznik z budyniową nutą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1309

heart
2448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28649 osób zapisało

Udostępnij
Jabłecznik z budyniową nutą

Składniki

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

krem budyniowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 1

Krok 2

Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 3

Krok 4

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 5

Krok 6

Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak budyniu czekoladowe dodaj do niego białą czekoladę i wymieszaj z masłem aż się rozpuści.

3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Żeby spód (czyli ciasto) nie nasiąkało sokiem z jabłek, posypuję go po upieczeniu bułką tartą i dopiero wtedy nakładam masę z jabłek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 17.12.2021

    TAK, ja zmodyfikowałabym przepis pod gusta mojego męża i synka. Zamiast mąki krupczatki dałabym tortową i 1 łyżeczkę cynamonu do ciasta. Do jabłek zamiast masła i musu dałabym utarte na grubych oczkach jabłka i zmieszała z sokiem cytrynowym oraz galaretką malinową, dodatkowo do jabłek dorzuciłabym kawałki orzechów włoskich.Zamiast kremu budyniowego, ubiłabym białka na sztywną pianę, wyłożyła na jabłka, a wierzch posypałabym kruszonką zrobioną z mąki tortowej, masła i cukru pudru :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 01.12.2021

    Do uprażonych jabłek dodaję 2 galaretki cytrynowe. Dodają kwaskowatego smaku i trzymają ściśle jabłka w ryzach.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z lodami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z budyniową nutąJabłecznik z budyniową nutą

Z jabłecznikiem z budyniem na kruchym cieście dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który sprawdza się w wypiekach fantastycznie. Są dostępne w sklepach przez cały okrągły rok, więc daje to nam olbrzymie pole do popisu. A gdyby tak dodać do nich budyniowy akcent? Wynikiem będzie jabłecznik z budyniem na kruchym cieście na ocenę celującą! Oto deser najwyższych lotów!

Dla kogo?

Niewielka zmiana w tradycyjnym przepisie na jabłecznik robi sporą różnicę. W sam raz dla kucharzy, którzy mają ochotę na eksperymenty, ale nie chcą zbyt radykalnie modyfikować swoich sprawdzonych receptur. Wyśmienity jabłecznik z budyniem i kruszonką stanie się ogromną pokusą dla wszystkich wielbicieli domowych wypieków.

Na jaką okazję?

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście nadaje się do podania w charakterze weekendowego deseru. Pasuje na przyjęcia i wizyty dawno niewidzianych znajomych. W każdych okolicznościach smakuje wyśmienicie. Właśnie z tego powodu przepisu na jabłecznik z budyniem nie powinno zabraknąć w żadnej książce kucharskiej.

Czy wiesz, że?

Do ciast z jabłkami, takimi jak nasz jabłecznik z budyniem, warto wybierać kwaśne owoce. Dzięki temu wypieki nie będą mdłe. Jeśli jednak zdecydujesz się na słodkie odmiany, powinieneś ograniczyć ilość innych słodkich dodatków. Na szczęście jabłecznik z budyniem to przepis, którym można dość łatwo manewrować.

Dla urozmaicenia:

Owoce w jabłeczniku z budyniem mogą śmiało zostać zamienione na np. truskawki, borówki, wiśnie. Gdy do lata daleko, wykorzystaj ich mrożone wersje.