
Składniki
spód:
230 gramów
150 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
3 sztuki
nadzienie:
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
wierzch:
3 sztuki
150 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy na ciasto.

Krok 2
Formujemy kulę i wkładamy na zamrażalnika na 30 min.

Krok 3
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na tarce ciasto i przyklepujemy dłonią. Podpiekamy, aż się zarumieni w temp 180 ° C ok 20 min.

Krok 4
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sok z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Jabłka przekładamy na podpieczony spód.

Krok 5
Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wiórki kokosa.

Krok 6
Na warstwę jabłek przekładamy bezę kokosową. Pieczemy w temp 180 ° C ok 35 min, aż beza się zrumieni. Przed podaniem posapujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka z kokosem
Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że smakowite eksperymenty zawsze są pożądane. Nawet jeśli dotyczą powszechnie znanych i lubianych przepisów. W przepisie na szarlotkę kokosową nie rezygnujcie z jabłek, ale przełamcie ich smak kokosowym akcentem. Zamiast bazować na samych wiórkach, proponujemy kokosową bezę.
Dla kogo?
Swojskie, jabłkowe nuty i egzotyczny sznyt w postaci kokosa – to się nie może nie udać. Czasem najbardziej zaskakujące połączenia takie jak szarlotka z kokosem, okazują się najlepsze.
Na jaką okazję?
Nie ma to, jak wrócić do domu po męczącym dniu ze świadomością, że w kuchni czeka kawałek wybornej szarlotki kokosowej. Słodka przekąska ma moc rozjaśnienia najbardziej ponurego dnia.
Czy wiesz, że?
Kopra to nazwa wysuszonego i oczyszczonego miąższu orzechów palmy kokosowej, z którego produkowane są wiórki kokosowe.
Dla urozmaicenia:
Jeśli składniki kruchego spodu na szarlotkę z bezą kokosową podczas wyrabiania nie będą chciały połączyć się, dodajcie odrobinę zimnej wody.