Serowe bułeczki z jabłkiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
3004 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
250 gramów
90 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie wrzucamy dokładnie zmielony twaróg. Po chwili wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy.

Krok 2
Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej.

Krok 3
Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 16 prostokątów (ok. 8 x 10 cm). 8 prostokątów nacinamy w dwóch miejscach przez środek.

Krok 4
Jabłka kroimy na kawałki. Posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na 8 prostokątach nakładamy porcję jabłek.

Krok 5
Brzegi smarujemy roztrzepanym jakiem i sklejamy z naciętymi częściami.

Krok 6
Bułeczki posmarujemy pozostałym jajkiem. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowe bułeczki z jabłkiem
Kultowa szarlotka na kruchym spodzie, kojarzące się z domową kuchnią i czasami beztroskiego dzieciństwa racuchy, gorący ryż prosto z piekarnika – to tylko kilka propozycji na łakocie z jabłkami w roli głównej. Zapewne każdy łasuch zna je doskonale, więc może pora na słodką odmianę? Serowe bułeczki z jabłkiem i obowiązkową porcją cynamonu zawrócą w głowie miłośnikom słodyczy.
Dla kogo?
Większość składników serowych bułeczek miesza się w jednym naczyniu, więc unikniesz zbędnego bałaganu w kuchni oraz poświęcania czasu na robienie gruntownych porządków. Zdajemy sobie sprawę, że czasem potrafi to odebrać całą przyjemność z gotowania!
Na jaką okazję?
Jabłka to owoce, które dostępne są przez cały rok, więc serowe bułeczki można zajadać na okrągło. Słodkie śniadanie, przekąska w ciągu dnia albo pomysł na podwieczorek? Sam zdecyduj!
Czy wiesz, że?
Wybieraj bardziej kwaśne odmiany owoców (np. szarą renetę) – dzięki temu deser nie będzie mdły.
Dla urozmaicenia:
Jabłkowe nadzienie wzbogacisz garścią rodzynek.