Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
NOWY PRZEPIS
łatwe
781 osób zapisało

Składniki
ciasto kruche:
3 szklanki
0.75 szklanki
4 sztuki
200 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
jabłka:
1 łyżka
1 łyżeczka
1 kilogram
1 łyżka
pianka:
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy posiekane nożem masło. Przecieramy między rękami masło z mąką – mają utworzyć się drobne grudki.

Krok 2
W środku robimy wgłębienie do którego wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto w kulkę. Z ciasta odkrawamy 1/3 porcji i wkładamy zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Krok 3
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cynamonem, cukrem i octem w garnku. Studzimy jabłka.

Krok 4
Po upływie 1 godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Na stolnicy rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy podsmażone jabłka.

Krok 5
W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Krok 6
Wykładamy ubite białka na jabłka, łyżka po łyżce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy z zamrażalnika porcję ciasta, którą następnie ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio nad białkami. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produktów, można wyczarować niezrównany deser, który już na pierwszy rzut oka różni się od sprawdzonych przepisów, po które zazwyczaj sięgamy. Placek z jabłkami, pianką i kruszonką to coś znacznie więcej niż klasyczna szarlotka.
Dla kogo?
Jabłka są bardzo lubianymi w kuchniach owocami. Znaleźć je można w każdym sklepie o dowolnej porze roku, nie sprawiają problemów z obieraniem i są niezwykle uniwersalne. Tym razem zobaczycie je w wyjątkowo szykownej wersji w postaci szybkiego placka z kruszonką.
Na jaką okazję?
Każdy element kruchego ciasta z jabłkami wymaga pewnego przygotowania, więc możecie zarezerwować ten przysmak na specjalne okazje, gdy chcecie zaimponować wszystkim zebranym przy stole. Wysiłek opłaci się!
Czy wiesz, że?
Mimo że jabłonie kojarzone są jako ozdoba lokalnych sadów, pochodzą z Azji Środkowej.
Dla urozmaicenia:
Dla uzyskania jeszcze bardziej intensywnego aromatu placka z pianką i kruszonką, do jabłek można dodać niewielką ilość goździków albo imbiru.