Koperty z jabłkami – ciastka kruche: przepis | Przepisy.pl pixel

Koperty z jabłkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
531 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

489 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 szklanka

150 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

jabłka:

5 sztuk

1 łyżka

na wierzch:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i sól. Wszystkie składniki siekamy.

Koperty z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy jajko, śmietanę i żółtka. Zagniatamy kulkę ze składników. Odstawiamy do lodówki na 45 minut.

Koperty z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki, a ćwiartki kroimy na cienkie plasterki w poprzek. Obtaczamy pokrojone jabłka w cynamonie.

Koperty z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na trzy części. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Podsypujemy je mąką. Kroimy na kwadraty o bokach ok. 9 cm x 9 cm

Koperty z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Nakładamy po ok. 6 plasterków jabłek na kwadrat.

Koperty z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Składamy ciasto w trójkąt. Boki przyciskamy widelcem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Układamy na blaszce koperty. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Koperty z jabłkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koperty z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koperty z jabłkamiKoperty z jabłkami

Czas na smaczną przesyłkę! Koperty z jabłkami to przepis na deser o niebanalnym wyglądzie, w którym nie zabraknie aromatycznego cynamonu. Chrupiące ciasto i owocowy smak zyskają grono wiernych wielbicieli wśród domowników i gości.

Dla kogo?

Fani szarlotki nie przejdą obok kopert z jabłkami obojętnie. Prezentują się bardzo efektownie, a do tego łączą to, co w popularnym cieście najlepsze: owoce z niezastąpioną przyprawą.

Na jaką okazję?

Macie ochotę na zorganizowanie podwieczorku? Zaproście znajomych – deseru wystarczy dla wszystkich. Pyszne koperty z jabłkami wspaniale sprawdzą się jako imprezowa, słodka przekąska. W przeciwieństwie do kremowych tortów i ciast nie wymagają precyzyjnego krojenia.

Czy wiesz, że?

Koperty z jabłkami można przygotować również przy użyciu ciasta francuskiego. Gotowy produkt okaże się znakomitym rozwiązaniem dla zabieganych.

Dla urozmaicenia:

Po wyjęciu z piekarnika jabłkowe ciastka posypcie cukrem pudrem.