Kruche ciasteczka - przepis na ciastka maślane | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

211

heart
2110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

320 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Kruche ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 3 cm.

Kruche ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Nagrzać piekarnik. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem pociąć każdy wałek ciasta na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Krążki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując spore odległości (ciasteczka rosną w trakcie pieczenia). Pokruszyć na ciasteczka płatki migdałowe. Piec około 15 minut.

Kruche ciasteczka - Krok 3
12

Opinie o przepisie

  • Michał

    Michał , 08.11.2024

    A na ile stopni?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta

    Marta , 21.03.2024

    Proste, a jak przyjemnie chrupią. Dzieciaki nie wyobrażają bez nich weekendu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basior

    Basior , 23.11.2023

    Wgryzłam się i od razu zakochałam. Co prawda troszkę mocno się przypiekły niektóre, ale poza tym były przepyszne ;). Polecam, nawet bardzo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baśka

    Baśka , 29.11.2022

    To mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka. Prosty, szybki, ciasta nie trzeba wałkować. Ciastka są idealnie kruche, maślane, idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela

    Izabela , 23.08.2022

    Bez proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga

    Iga , 04.04.2022

    Ciągle słyszę: mamo, mamo, kiedy upieczesz ciasteczka? :) Ciasteczka są kruchutkie, idealne, zawsze się udają. Moja rodzinka uwielbia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mika

    mika , 22.09.2021

    Jestem poczatkującą "kuchareczką" i chciałabym przepis dokładny. Co znaczy " Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto." Jak mi się wydaje kruche ciasto powinno być siekane a nie zagniatane ( w domyśle zagnieść - to wyrabiać, gnieść rękoma) Naprawdę proszę dokładniej pisać, bo nie chciałabym marnować składników na nieudane ciasta....

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Filip

    Filip , 18.01.2021

    polecacie na projekt do szkoły żeby zrobić z tego liczbe 30?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maja Maślankiewicz Art

    Maja Maślankiewicz Art , 17.12.2020

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka

Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, ale w prostocie tkwi ich siła. Kruche ciasteczka są idealne do chrupania, gdy przychodzi ochota na słodkie co nieco. O fenomenie tego przepisu świadczy fakt, że zawsze są zjadane aż do ostatniego okruszka.

Dla kogo?

Od kruchych ciasteczek polecamy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych deserów. Szybko połkniecie bakcyla, a robienie bardziej skomplikowanych rarytasów pozostanie już tylko kwestią czasu.

Na jaką okazję?

Kruche ciasteczka zawsze warto mieć w zanadrzu. Nie będziecie musieli specjalnie kombinować ze wzięciem ich na wynos np. do pracy. Wystarczy najzwyklejsze pudełko, a przerwa na posiłek upłynie Wam w słodkiej atmosferze.

Czy wiesz, że?

Ciasteczka towarzyszą ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytnym Rzymie przyrządzano słodkości na bazie mąki, jajek, wody i miodu.

Dla urozmaicenia:

Do kruchych ciasteczek z cukrem pasuje polewa czekoladowa lub kolorowy lukier.