Świąteczna wegańska dynia nadziewana szałwią i cebulą
NOWY PRZEPIS
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
320 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżeczki
3 łyżki
80 gramów
80 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 190 stopni. Dynie umyj, odetnij wierzch grubości ok 3cm. łyżką wyjmij miąższ i pestki z dyni. Pestki usuń, a miąższ posiekaj. Dynię ponakłuwaj wykałaczką, skrop oliwą, oprósz solą i wstaw do pieca na 20 minut.
Krok 2
W tym czasie cebule oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę. Oberwij listki szałwii i połowę posiekaj. Resztę zostaw na później.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zacznij smażyć cebulę. Jak się zeszkli dodaj czosnek, miąższ dyni oraz roślinne kawałki a'la kurczaka. Smaż jeszcze 1 minutę. Teraz dodaj curry, przyprawy i sos sojowy. Wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty.
Krok 4
Dodaj bułkę tartą, posiekaną szałwię, wymieszaj i odłóż na bok.
Krok 5
Wyjmij dynię z pieca, nałóż nadzienie, przykryj i dalej piecz przez kolejne 20-30 minut aż dynia zrobi się miękka i rumiana.
Krok 6
Pozostałe listki szałwii podsmaż na patelni aż zrobią się chrupiące. Upieczoną dynię udekoruj listkami i podawaj.

Dobra rada:
Do dyni doskonale pasuje duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki. Danie posyp prażonymi pestkami dyni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej