Gulasz wegetariański - przepis: wegański, grzybowy | Przepisy.pl pixel

Świąteczny gulasz grzybowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

320 gramów

500 mililitrów

350 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

80 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

pyzy ziemniaczane:

1 kilogram

2 sztuki

25 gramów

2 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Bakłażana pokrój w kostkę. Kurki rozmroź, a grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Rozpuść na dużej patelni margarynę i podsmaż składniki przez ok 5 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.

Krok 2

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i smaż aż lekko się zrumieni. Wlej czerwone wino, dodaj wszystkie przyprawy i duś gulasz ok 15 minut na małym ogniu.

Krok 3

Na osobnej patelni podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak będą rumiane dodaj je do gulaszu. Wlej wegańską śmietankę i całość duś kolejne 15 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Przygotuj pyzy. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i przeciśnij przez praskę jak na puree. W czasie gotowania ziemniaków pokrój chleb w małą kostkę i podsmaż na grzanki na oliwie z margaryną doprawiając je solą oraz pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z grzankami.

Krok 5

Wstaw duży garnek z osoloną wodą do gotowania pyz. Pozostałe ziemniaki zatrzyj na tarce, dobrze odciśnij na sitku z nadmiaru wody i połącz z ziemniakami puree. Dopraw, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ciasto. Formuj okrągłe pyzy i nadziewaj je grzankami.

Krok 6

Gotowe pyzy układaj partiami łyżką na lekko gotującej się wodzie i gotuj aż wypłyną na wierzch. Podawaj z grzybowym gulaszem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania doskonale pasuje gotowana marchewka, duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki.

7

Opinie o przepisie

  • kla12

    kla12 , 18.12.2022

    Tak. Super danie dla vegan. Mix przypraw świątecznych sprawia, że danie jest idealne dla ludzi ze smakiem. Ten smak to strzał w 10. Najlepsze jakie można sobie wymarzyć. Przynosi rozkosz podniebieniu. Gulasz bardzo przypadł mi do gustu. Obowiązkowo zaserwuję go z duszoną marchewką z groszkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata

    Małgorzata , 12.12.2022

    Tak. Ciekawy przepis podoba mi się dodatek przypraw korzennych. Bardzo lubię gulasz z boczniaków, dodaję wędzoną paprykę i podaje z dodatkiem kwaśnej śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Duda

    Duda , 12.12.2022

    taki gulasz wygląda dla mnie najbardziej świątecznie, planuję nieco inaczej - bez pyz, za to drobniej pokrojone i bardziej gęste, w formie nadzienia do pasztecików. a gdyby przy tym wino wypić, zamiast dodać do dania, to chyba też nic się nie stanie ;D (TAK)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol

    Karol , 12.12.2022

    TAK W tym roku pierwszy raz przygotowuję Wigilię i szukam przepisów, które zadowolą wegańskie podniebienia mojej rodziny. Ten gulasz to strzał w 10! Modyfikacje będą drobne: zamiast koncentratu dam sok z pomidorów z mojego ogrodu a zamiast pyz będą ziemniaki. Wielkopolskie korzenie zobowiązują!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    TAK. Dla mnie jest to nowatorskie podejście do gulaszu. Podoba mi się, ciekawa jestem efektu końcowego. Gulasz lubię podawać z kaszą jęczmienną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Dudko

    Mirosława Dudko , 12.12.2022

    Wygląda apetycznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 12.12.2022

    Tak Miałam okazję przygotowywać wcześniej podobny gulasz grzybowy. Nie pomyślałam jednak, aby dodać do niego bakłażana. Koniecznie muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny gulasz grzybowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej