
Składniki
300 gramów
320 gramów
500 mililitrów
350 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
80 mililitrów
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
pyzy ziemniaczane:
1 kilogram
2 sztuki
25 gramów
2 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Bakłażana pokrój w kostkę. Kurki rozmroź, a grzyby pokrój w mniejsze kawałki. Rozpuść na dużej patelni margarynę i podsmaż składniki przez ok 5 minut. Po tym czasie dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 2
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy i smaż aż lekko się zrumieni. Wlej czerwone wino, dodaj wszystkie przyprawy i duś gulasz ok 15 minut na małym ogniu.
Krok 3
Na osobnej patelni podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak będą rumiane dodaj je do gulaszu. Wlej wegańską śmietankę i całość duś kolejne 15 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 4
Przygotuj pyzy. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i przeciśnij przez praskę jak na puree. W czasie gotowania ziemniaków pokrój chleb w małą kostkę i podsmaż na grzanki na oliwie z margaryną doprawiając je solą oraz pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z grzankami.
Krok 5
Wstaw duży garnek z osoloną wodą do gotowania pyz. Pozostałe ziemniaki zatrzyj na tarce, dobrze odciśnij na sitku z nadmiaru wody i połącz z ziemniakami puree. Dopraw, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ciasto. Formuj okrągłe pyzy i nadziewaj je grzankami.
Krok 6
Gotowe pyzy układaj partiami łyżką na lekko gotującej się wodzie i gotuj aż wypłyną na wierzch. Podawaj z grzybowym gulaszem.

Dobra rada:
Do tego dania doskonale pasuje gotowana marchewka, duszona czerwona kapusta lub świeże brukselki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej