Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

100 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

2 sztuki

200 gramów

75 gramów

2 sztuki

1 garść

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki tymianku. Migdały spraż na suchej patelni i następnie przekrój na pół.

Krok 2

Podgrzej dobrze patelnię i podsmaż na margarynie kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak zrobią się rumiane dodaj czosnek oraz połowę tymianku. Smaż jeszcze kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.

Krok 3

Figi i jabłka pokrój w kostkę. Teraz dodaj do składników na patelni chutney, migdały, jabłka, żurawinę, bułkę tartą i figi. Całość wymieszaj i dopraw

Krok 4

Rozwałkuj ciasto francuskie na pergaminie. Nałóż farsz o zwiń w długą roladę. Teraz ostrożnie połącz dwa końce rolady tworząc wieniec. Uformuj dłońmi ładny i równy okrąg pusty w środku. Ostrym nożykiem zrób równomierne nacięcia na zewnętrznych i wewnętrznych krawędziach rolady. Tak przygotowany wieniec włóż do lodówki na co najmniej 2h.

Krok 5

W tym czasie rozgrzej piec do 200 stopni. Wieniec posmaruj po wierzchu wodą lub napojem sojowym i piecz przez ok 25-20 minut. Podawaj posypany świeżym tymiankiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z świeżą brukselką i kasztanami lub czerwoną kapustą.

8

Opinie o przepisie

  • Duda

    Duda , 12.12.2022

    nieoczywiste połączenie tradycji z marokańskim orientem, jeśli dodać szczyptę cynamonu. i wolę majeranek zamiast tymianku ;)) (TAK)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    TAK Bakalie, jabłka, figi - super dodatki. Efektownie wygląda ten wieniec. Myślę, że będzie idealny zamiast pieczonej gęsi na światecznym stole. Może jabłka zamieniłabym na gruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga

    Iga , 12.12.2022

    Podobny pomysł przywiozła ze Stanów moja śp. Ciocia. Przygotowywała go w każde Boże Narodzenie, jednak wiele lat temu przepis zaginął w akcji. Cała rodzina nie mogła znieść Świąt bez wieńca Cioci Basi. Byłam zdesperowana, żeby naprawić rodzinną tradycję i utrzymać pamięć o naszej ulubionej Cioci. Gdy odkryłam stronę Przepisy.pl nie mogłam się nadziwić - znalazłam tu masę świetnych potraw, ale przede wszystkim naszą ulubioną zapiekankę. W oryginalnym przepisie było zwykłe mięso przez co nie mogliśmy się nim cieszyć w wigilię (wg tradycji nie jemy wtedy mięsa), ale teraz dzięki dodatkowi roślinnego zamiennika możemy się cieszyć naszą trzynastą potrawą w rodzinnym cieple i z pamięcią o naszych bliskich. Ciocia byłaby największą fanką tej strony! TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 12.12.2022

    Tak. Fajny pomysł na interesujące i atrakcyjne danie. Chcę zastąpić migdały i użyć płatki migdałów, bo lubię migdały właśnie w tej formie, bez skórek, cieniutkie i chrupiące. Będzie pysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Bednarczyk

    Wioleta Bednarczyk , 12.12.2022

    Przepiękne,świąteczne danie które cudownie prezentuje się na stole i zaskakuje wszystkich smakiem.Ja swoje posypałam czarnuszką i podpieczonymi pestkami dyni.Danie robiłam również z vegańskiego ciasta kruchego robiąc wytrawne Galette które również zaskakuje swoim wyglądem gości.TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 12.12.2022

    Tak To prawdziwa uczta dla podniebienia i wielka ozdoba stołu. Skusi niejednego smakosza, nie tylko wielbicieli roślinnych smaków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 12.12.2022

    TAK Wieniec jest super, ale ja na stole wolę monoporcje, więc zamiast wieńca zrobiłabym wianuszki - problem z krojeniem znika, no i jaka wygoda! :) Mini-wianuszki nie będą kłopotliwe w przygotowaniu - można też zrobić wiatraczki albo inne ciekawe formy lub zwykłe paszteciki (zamknięte formy nie wysychają tak łatwo - to dobre, gdy jedzenie zostaje po przyjęciu, a w Święta... zwykle coś zostaje). :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam

    Adam , 12.12.2022

    Pysznościowy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny wieniec z figami, żurawiną i roślinnym a'la kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej