Makowiec na kruchym cieście
NOWY PRZEPIS
trudne
2711 osób zapisało

Składniki
ciasto:
200 gramów
100 gramów
50 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 szczypta
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białka), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto na wilgotny makowiec z gotowej masy makowej.

Krok 2
Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Krok 3
Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie białka ubij na sztywną pianę i połącz z gotową masą makową. Na koniec wyłóż do foremki i równo rozsmaruj.

Krok 4
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.


Dobra rada:
Podczas pieczenia wilgotnego makowca z gotowej masy makowej nie używaj termoobiegu, wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto się nie przypali.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgodnie z polską tradycją. Makowiec na Wielkanoc albo na Boże Narodzenie to w wielu domach punkt obowiązkowy uroczystego menu. Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej jest idealnym deserem także na inne okazje, niezależnie czy jest to przyjęcie dla znajomych, czy też niedzielny odpoczynek przy kubku aromatycznej herbaty. Makowiec na kruchym spodzie kojarzony jest z godzinami spędzonymi w kuchni – mak bowiem trzeba sparzyć, zmielić i odpowiednio przyprawić. Nic bardziej mylnego! Z nami dowiesz się, jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej, którą wystarczy wzbogacić bakaliami, miodem i skórką cytrynową. Smacznego!
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makowców. Ciasto z makiem z puszki wzbogacone orzechami, miodem, suszonymi morelami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy to kompozycja, na widok której cieknie ślinka. Nasz przepis na makowiec na kruchym cieście adresowany jest więc do każdego miłośnika domowych deserów!
Na jaką okazję?
Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową jest idealnym pomysłem na każdą okazję. Imieniny, urodziny, święta, spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad – to od ciebie zależy, kiedy zaserwujesz to tradycyjne ciasto z makiem. Makowiec wielkanocny czy może „codzienny”? Sprawdzi się zawsze.
Czy wiesz, że?
Makowiec zakorzeniony jest w polskiej tradycji kulinarnej od bardzo dawna. Niegdyś uznawany był za symbol majętności, dlatego też na co dzień przygotowywano go jedynie w zamożnych domach, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa piekła ten placek jedynie na wyjątkowe okazje. Na szczęście dziś przepisem na dobry makowiec może cieszyć się każdy w dowolnych warunkach.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz mieć pewność, że makowiec na kruchym cieście będzie idealnie upieczony, nie korzystaj z termoobiegu. Podczas pieczenia szybkiego ciasta z makiem z puszki piekarnik ustaw jedynie na grzanie typu „góra – dół”. Wykorzystaj nasz przepis na makowca i wraz z bliskimi zasiadaj do stołu!