Pierogi z mięsem – przepis z farszem: na słono | Przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
917 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

747 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

40 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiel w maszynce mięso i słoninę.

Pierogi z mięsem - Krok 1

Krok 2

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.

Pierogi z mięsem - Krok 2

Krok 3

Połącz mięso z cebulą, wbij 1 jajko i przypraw gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr.

Pierogi z mięsem - Krok 3

Krok 4

Mąkę połącz z pozostałymi jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.

Pierogi z mięsem - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj na każdy krążek farsz i zlepiaj pierogi.

Pierogi z mięsem - Krok 5

Krok 6

Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj tak długo, aż wypłyną. Ugotowane podaj ze stopionym masłem lub smażone.

Pierogi z mięsem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Zbyszek Bagiński

    Zbyszek Bagiński , 03.02.2021

    Bardzo dobry przepis. Przydał mi się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kingula Janik

    kingula Janik , 28.05.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kingula Janik

    kingula Janik , 28.05.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsemPierogi z mięsem

Pierogi z mięsem to propozycja na obiad w polskim stylu. Dawniej pierogi były potrawą przygotowywaną wyłącznie z okazji świąt. Każde święto charakteryzował inny kształt i farsz pierogów. Dziś są lepione bez specjalnej okazji, więc spróbuj je zrobić, choćby teraz! Do przygotowania farszu do pierogów nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mięso z rosołu zmielone z kawałkiem słoniny, podsmażona cebulka, jajko, szczypta soli, gałka muszkatołowa i uniwersalna przyprawa Delikat Knorr. Farsz nałóż na krążki ciasta pierogowego, zlep brzegi i gotuj we wrzącej lekko słonej wodzie dotąd, aż pierogi same wypłyną na jej powierzchnię. Pierogi można podawać zaraz po gotowaniu, będą wtedy miękkie i puszyste. Dla zwolenników bardziej intensywnych smaków polecamy obsmażyć pierogi na złoto na patelni, po czym posypać startym żółtym serem. Chrupiąca skórka, delikatne mięso i wyraziste przyprawy z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Pierogi z mięsem podaj na talerzu ozdobionym świeżą natką pietruszki.