
Składniki
3 kilogramy
1 sztuka
5 sztuk
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 łyżka
2 szczypty
3 łyżeczki
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar mięsny, Kostkę do mięs pieczeniową Knorr zagotuj w 1/4 litra wody. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
Krok 2
Bułki namocz. Drobno pokrój boczek i cebule. Cukier podsmaż na maśle (uważaj, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), podlej wywarem mięsnym i gotuj 10 minut. Bułki odciśnij.
Krok 3
Boczek wytop i zeszklij na tłuszczu cebulę. Osączone całe migdały, łyżeczkę soli, jajo, płatki migdałowe, boczek i cebulę zmieszaj z bułką.
Krok 4
Gęś natrzyj w środku resztą soli i pieprzu. Nadziej masą i zaszyj otwór.
Krok 5
Gęś połóż piersią do dołu w brytfannie. Posmaruj roztopionym smalcem i piecz 3 godziny w piekarniku.
Krok 6
Wydzielający się sos rozcieńcz niewielką ilością wody, polewaj nim gęś. Po półtorej godzinie gęś odwróć.

Dobra rada:
Podawaj z czerwoną kapustą, jabłkami lub buraczkami oraz z knedlami z surowych lub gotowanych ziemniaków.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona gęś
Szlachetne i bardzo smaczne mięso gęsi warto wprowadzić do domowego jadłospisu na stałe. W naszym przepisie pieczoną gęś faszerujemy aromatycznym nadzieniem na bazie tartej pszennej bułki, lekko słonego boczku i chrupiących, prażonych migdałów. O przyprawy i odpowiedni smak ciemnego mięsa gęsi zatroszczył się Knorr, ty musisz jedynie opanować sztukę odpowiedniego pieczenia tego szlachetnego drobiu – gęś należy posmarować obficie roztopionym smalcem i położyć piersią do dołu w brytfannie. Piecz ją w piekarniku minimum trzy godziny. W trakcie pieczenia z gęsi wyciekną soki – co jakiś czas zbierz je i rozcieńcz odrobiną wody, a następnie polewaj nim gęś, by nie była sucha i pięknie się przemieniła. Po półtorej godzinie gęś odwróć. Podawaj z kluseczkami lub ziemniaczkami i zasmażaną kapustą lub z burakami z chrzanem – twoi bliscy poczują się jak w staropolskim dworku, gdzie gęś gościła często i była przygotowywana na różne sposoby, np. faszerowana innymi mięsami lub pieczona z owocami.