
Składniki
1.5 kilograma
6 plastrów
2 sztuki
200 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozłóż mięso płasko na desce. Okrój dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównaj z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posyp obficie Przyprawą do mięs Knorr. Namocz w mleku bułkę. Posiekaj zioła: tymianek i rozmaryn.

Krok 2
Zmiel wszystkie resztki mięsa w maszynce. Dodaj majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszaj.

Krok 3
Ułóż na wierzchu mięsa farsz, całość zroluj i zwiń, obwiąż dobrze sznurkiem.

Krok 4
Oprósz roladę Przyprawą do mięs Knorr. Obłóż plastrami słoniny. Wstaw do brytfanny, podlej wodą i piecz w rozgrzanym do 160ºC piekarniku przez 60 minut.

Krok 5
Podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona łopatka wieprzowa
Faszerowana mielonym mięsem łopatka wieprzowa pachnie tymiankiem i rozmarynem. Składniki wykorzystane w przepisie są bardzo aromatyczne, dzięki czemu już na etapie ich przygotowania nasza wyobraźnia zacznie pracować zwiastując bogactwo smaków w kuchni. Będzie tylko lepiej! Pieczona łopatka wieprzowa cudownie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje.
Dla kogo?
Nawet jeśli nie jesteś fanem wieprzowiny, jesteśmy pewni, że smak i aromat, jaki uzyskasz stosując się do tego przepisu, podbije Twoje kubki smakowe. Z pewnością stanie się jednym z ulubionych przepisów na pyszne mięso.
Na jaką okazję?
Możesz serwować ją zarówno na obiad z dodatkami takimi jak ziemniaki, ale również doskonale smakuje podawana z pieczywem. Pięknie prezentuje się na odświętnie przybranym stole.
Czy wiesz, że?
Przygotowując łopatkę wieprzową pieczoną, staraj się, w miarę możliwości, korzystać ze świeżego, a nie rozmrożonego mięsa. Przed włożeniem rolady do piekarnika możesz dodatkowo obsmażyć ją najpierw z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Dzięki temu łopatka będzie soczysta i aromatyczna.
Dla urozmaicenia:
Zamiast słoniny do obłożenia łopatki równie dobrze nadawać będą się plastry wędzonego boczku. Posłuchaj rad doświadczonych kucharzy i absolutnie nie krój łopatki pieczonej na plastry od razu po wyjęciu z piekarnika. Poczekaj, aż lekko przestygnie. Roladę podawaj na stół z kaszą lub ziemniakami. Przyrządź do niej ulubioną surówkę i aromatyczny sos, na przykład pieczeniowy.