
Składniki
3 kilogramy
3 łyżeczki
1 łyżka
50 gramów
0.25 litra
100 mililitrów
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.

Krok 2
Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.

Krok 3
Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.

Krok 4
Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140° C piekarnika na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka w miodzie z goździkami
Uniwersalizm w kuchni doceniają wszyscy, szczególnie jeśli nie mają zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie. Idealną propozycją jest w tej sytuacji szynka w miodzie z goździkami, którą możecie zaserwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, zastępując tradycyjną wędlinę. Szynka pieczona z goździkami jest aromatyczna, soczysta i pyszna! Koniecznie spróbujcie, a przepis na szynkę pieczoną z miodem na stałe zagości w Waszych książkach kucharskich.
Dla kogo?
Szynka pieczona z miodem i goździkami posmakuje każdemu zwolennikowi domowych mięs, serwowanych na ciepło lub na zimno.
Na jaką okazję?
Jeśli szukacie ciekawej propozycji na świąteczny obiad, menu imprezowe lub domową wędlinę do kanapek – szynka pieczona w miodzie z goździkami jest doskonałym pomysłem. Sprawdzi się zawsze!
Czy wiesz, że?
Goździki są uniwersalną przyprawą, którą z powodzeniem stosuje się zarówno do potraw słodkich, ciast i deserów, jak i dań mięsnych. Pochodzą z drzewa goździkowego, a swój kolor zawdzięczają suszeniu i odymianiu. Posiadają ostry i wyrazisty smak, który podkreśli charakter każdej potrawy.
Dla urozmaicenia:
Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i goździkami doskonale komponuje się z gotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.