Szynka pieczona w sosie z gruszkami i marchewką
łatwe
39 osób zapisało

Składniki
1000 gramów
2 łyżki
6 sztuk
1 sztuka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
3 łyżeczki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz. Olej wymieszaj z przyprawą do mięs, octem balsamicznym i Delikatem w płynie. Mieszanką posmaruj mięso, włóż je do woreczka foliowego i odłóż do lodówki na 12 godzin.
Krok 2
Mięso wyjmij, zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie obsmaż na suchej patelni. Zrumienione ze wszystkich stron przełóż do brytfanki, wlej też 2 szkl. gorącej wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz ok. 2 godzin. Najpierw pod przykryciem a w połowie pieczenia odkryj i piecz dalej polewając sosem co 10 minut.
Krok 3
Gruszki obierz, pokrój na ćwiarteczki, usuń gniazda nasienne. Marchewkę oczyść, pokrój w skośne grube kawałki. Upieczone mięso odłóż żeby odpoczęło przykrywając je folią aluminiową. Sos zlej do rondelka, zbierz większość tłuszczu z wierzchu a do reszty dodaj gruszki i marchewkę. Dolej trochę wody i uduś owoce i warzywo. Gdy będą miękkie dopraw sos miodem i zagęść sosem pieczeniowym. Pokrojone w grube plastry mięso podawaj z ziemniakami, sosem gruszkowo - marchewkowym i jarzynami z wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej