Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

59

heart
775 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

764 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

950 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

100 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

2 łyżeczki

2 szklanki

zalewa:

1 litr

2 listków

3 ziarna

1 łyżka

50 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 1

Krok 2

Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 3

Krok 4

Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 4

Krok 5

Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 5

Krok 6

Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

39

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Miałam zepsuty piekarnik (grzał na jednej, stałej temperaturze) i po godzinie ją wyciągnęłam bo by mi się spaliła, i tak była dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Pani Anno, wbrew pozorom szynka pieczona w niskiej temperaturze przez 4 godziny będzie lepiej wyglądała niż ta pieczona metoda tradycyjną (1,5 godziny pod przykryciem, w temperaturze 190 °C). Będzie bardziej soczysta, a mniej opieczona. Jest to metoda stosowana w nowoczesnej kuchni , w której zupełnie zmieniło się podejście to produktów . Może to brzmieć nieprawdopodobnie, ale naprawdę zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 04.12.2015

    Na święta jak znalazł :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Maria

    Elwira Maria , 03.12.2015

    Bzdury...1godz na kg mięsa a sos zrobić samemu,wtedy będzie pyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Juraszek

    Marek Juraszek , 02.12.2015

    Obrzydliwość, to przecież wieprzowina! Robicie na złość naszym muzułmańskim gościom, niebawem współobywatelom!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.12.2015

    Urszula, też dobry pomysł! A masz może jakiś na myśli? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 02.12.2015

    ale ciekawy przepis...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 02.12.2015

    mysle , ze wystarczy piec tyle ile waży

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zebrowska

    Bozena Zebrowska , 02.12.2015

    dziwne bo ja jadam to jak mam ochote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Mączyński

    Darek Mączyński , 02.12.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Trzaskoś

    Kazimierz Trzaskoś , 02.12.2015

    Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michoń

    Anna Michoń , 02.12.2015

    Szynkę wieprzowa piec 4 godziny.?..to co z niej zostanie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kraszewski

    Michał Kraszewski , 02.12.2015

    Smakosze!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Król

    Lucyna Król , 02.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicolle Wellman

    Nicolle Wellman , 02.12.2015

    Rozgrzeje serca i żołądki a przy okazji dorzuci troszeczkę tu i tam, ale cóż przy Rubensowskich kształtach tej jeden czy dwa kilogramy więcej nie robią żadnej różnicy !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wiśnik-Mulnik

    Janina Wiśnik-Mulnik , 02.12.2015

    Pewnie moja córcia taką zrobi jak lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 02.12.2015

    Pychotka na święta trzeba zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Dudzik

    Wiesia Dudzik , 02.12.2015

    oj ! będzie pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaczmarczyk

    Barbara Kaczmarczyk , 02.12.2015

    23 dni poczekamy poczekamy i smacznie zjemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Zgłobicka

    Urszula Zgłobicka , 02.12.2015

    Pieczeń może doskonała, ale sos......? Zdecydowanie wolę sama zrobić ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Skórska

    Władysława Skórska , 02.12.2015

    Ja także - jeść!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Anna Cegieła

    Krystyna Anna Cegieła , 02.12.2015

    i powiekszy obietosc w biodrach polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Plech

    Ela Plech , 02.12.2015

    zjadło by się jak ktoś by tak smacznie przygotował.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Łapińska

    Grażyna Łapińska , 02.12.2015

    Piec 1.5 kg szynki przez 4 godziny ? Co za bzdura. Piecze się 1 godz na kg mięsa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Fersz

    Paweł Fersz , 02.12.2015

    Dwa dni w przy garach hahaha! Ale dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Porycki

    Andrzej Porycki , 02.12.2015

    Kurcze, jeszcze 23 dni trzeba czekać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel , 02.12.2015

    Witam Jolcia,na pieczeń przyjade buziaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Mirga

    Malgorzata Mirga , 02.12.2015

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 02.12.2015

    Pychotka Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jaworska

    Barbara Jaworska , 02.12.2015

    Zrobie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym  Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynkę z sosem grzybowo-żurawinowym. Dzień wcześniej przyrządź marynatę, w której zapeklujesz mięso. Do jej przygotowania wykorzystaj natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz goździki, które należy zalać wodą i zagotować. W wystudzonej zalewie umieść szynkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Zapeklowane mięso piecz następnie w piekarniku, pod sam koniec smarując je miodem. Dzięki zapiekaniu z wymienionym składnikiem szynka będzie miała rumianą skórkę. Dopełnieniem tej potrawy jest sos grzybowo-żurawinowy. Przygotujesz go na bazie wytrawnego czerwonego wina, żurawiny ze słoika oraz naturalnego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia mięsa. Grzybowy smak oraz odpowiednią konsystencję uzyskasz, używając błyskawicznego sosu pieczeniowego z grzybami. Upieczoną szynkę krój na plastry i podawaj z sosem. Przygotuj smaczne danie według tego przepisu i podziel się swoją opinią o nim.