Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
średnie
950 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
100 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
2 łyżeczki
2 szklanki
zalewa:
1 litr
2 listków
3 ziarna
1 łyżka
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.

Krok 2
Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.

Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.

Krok 4
Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.

Krok 5
Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.

Krok 6
Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynkę z sosem grzybowo-żurawinowym. Dzień wcześniej przyrządź marynatę, w której zapeklujesz mięso. Do jej przygotowania wykorzystaj natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz goździki, które należy zalać wodą i zagotować. W wystudzonej zalewie umieść szynkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Zapeklowane mięso piecz następnie w piekarniku, pod sam koniec smarując je miodem. Dzięki zapiekaniu z wymienionym składnikiem szynka będzie miała rumianą skórkę. Dopełnieniem tej potrawy jest sos grzybowo-żurawinowy. Przygotujesz go na bazie wytrawnego czerwonego wina, żurawiny ze słoika oraz naturalnego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia mięsa. Grzybowy smak oraz odpowiednią konsystencję uzyskasz, używając błyskawicznego sosu pieczeniowego z grzybami. Upieczoną szynkę krój na plastry i podawaj z sosem. Przygotuj smaczne danie według tego przepisu i podziel się swoją opinią o nim.