Szynka pieczona z jabłkami – wieprzowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczona szynka z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
352 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

556 osób wydrukowało

Pobierz pdf

697 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

10 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

3 ziarna

200 mililitrów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj musztardę, majeranek, posiekany czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Przygotowaną marynatą natrzyj osuszone mięso i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz jabłka pokrój w ósemki i przesmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj rodzynki.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozmieszaj wino, sok jabłkowy oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj listek, ziele oraz goździki – całość zagotuj, a następnie połącz z jabłkami i rodzynkami.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni wyłożonej pergaminem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Przygotowany Fix wlej do naczynia, które przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 70 minut.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Po upieczeniu zlej sos i przetrzyj przez sito, dopraw do smaku. Mięso wstaw na kilka minut z powrotem do piekarnika i zapiecz z wierzchu. Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub purée.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka z jabłkamiPieczona szynka z jabłkami

Szukasz inspiracji na niedzielny obiad lub uroczystą kolację? Pieczona szynka z jabłkami to propozycja właśnie dla Ciebie. Zaopatrz się w niezbędne składniki i działaj! Aby przyrządzić to danie główne, wybierz szynkę bez kości z widocznym tłuszczem, której jakość pozwoli uzyskać najlepsze rezultaty w kuchni. Powodzenia! 

Dla kogo?

Pieczona szynka z jabłkami to danie dla wszystkich miłośników mięs. Świeża wędlina domowa nie ma sobie równych i z pewnością zadowoli Ciebie i Twoich bliskich. Szybko przekonasz się, że szynka pieczona z owocami to danie, któremu nie sposób się oprzeć. Smacznego! 

Na jaką okazję?

Niech szynka z jabłkami zagości na Twoim stole podczas większej uroczystości. Pokrój ją na kawałki, aby każdy mógł zabrać plasterek na swój talerz. A może masz ochotę na smaczną wędlinę bez okazji? Szynka duszona z jabłkami będzie idealnym rozwiązaniem!

Czy wiesz, że?

Aby szynka pieczona z jabłkami miała wyrazisty smak, przygotuj marynatę na bazie musztardy. Przypraw ją świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Dodaj posiekany ząbek czosnku, który nada potrawie wyrazistego smaku. Do marynaty wsyp także ziele angielskie i liść laurowy, dzięki czemu mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.  

Dla urozmaicenia:

Jeżeli masz ochotę, posmaruj mięso cienką warstwą miodu oraz zetrzyj na tarce nieco imbiru. Umieść je w naczyniu żaroodpornym wypełnionym bulionem. Dodaj podsmażone wcześniej na patelni owoce – ważne, żeby jabłka były soczyste. Szynkę serwuj pokrojoną na plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.