Pieczona karkówka w grzybowym sosie
średnie
830 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
150 gramów
10 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem, musztardą oraz przyprawą Knorr. Suszone borowiki zmiksuj na pył i dokładnie obsyp nimi karkówkę. Włóż mięso do czystej miski, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.
Krok 2
Mięso obsmaż na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki.
Krok 3
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody i dołóż podsmażone pieczarki.
Krok 4
Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, łyżkę koncentratu pomidorowego całość dokładnie wymieszaj a następnie gotuj 1 minutę aż sos uzyska odpowiednia konsystencje .
Krok 5
Sos na koniec zabiel śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka w grzybowym sosie
Potrzebujesz inspiracji na smaczny mięsny obiad? Pieczona karkówka w grzybowym sosie, która zaskakuje różnorodnością smaków, z pewnością będzie dobrym wyborem. Pamiętaj, żeby przed zakupem mięsa zwrócić uwagę na jego wygląd – powinno być w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Karkówkę umyj dokładnie i osusz. Wszystkie składniki marynaty warto razem dokładnie zmiksować. Dla wzmocnienia smaku, podczas pieczenia dołóż do mięsa dwa ząbki czosnku. Przed podaniem karkówkę pokrój ostrym nożem na dość grube plastry. Pieczona karkówka w grzybowym sosie dobrze smakować będzie na przykład z wytrawnymi kopytkami, kluskami śląskimi lub purée ziemniaczanym. Jako warzywny dodatek podaj m.in. chrupiącą sałatę lodową z oliwą z oliwek lub duszone warzywa (sprawdzą się szczególnie: brokuły, kalafior, marchewka i cebula). Do dekoracji użyj gałązki rozmarynu lub natki pietruszki. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną karkówkę i podziel się nim ze swoimi znajomymi. Życzymy smacznego.