
Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
5 ziaren
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
100 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc.

Krok 2
Po tym czasie zalej szynkę ponownie zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz sól i zagotuj.

Krok 3
Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek i goździki. Gotuj powoli około 4 godzin, dolewając wodę.

Krok 4
Następnie wyjmij mięso i umieść w brytfance do pieczenia. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach 1-centymetrowych. Wywar możesz zachować do ugotowania zupy.

Krok 5
Wymieszaj składniki glazury: miód, cukier brązowy, sos sojowy, musztardę sarepską oraz przyprawę Knorr.

Krok 6
Polej glazurą mięso i piecz przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Piecz, aż skórka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca. Podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka pieczona z glazurą
Sekretem najwspanialszej szynki pieczonej z glazurą jest długi czas jej gotowania w dobrym warzywnym wywarze (po wcześniejszym całonocnym moczeniu), a potem pieczenia w odpowiedniej temperaturze oraz starannie dobrane składniki glazury. Mięso smaruj pędzlem mieszaniną przyprawy do gyrosa Knorr, miodu, musztardy sarepskiej, brązowego cukru oraz sosu sojowego. Podawaj szynkę od razu pokrojoną w plastry, żeby obiadowi goście nie musieli stresować się porcjowaniem mięsa, tylko od razu zasiedli do pałaszowania parującej, aromatycznej potrawy. Jeśli coś zostanie, możesz wykorzystać resztki na kanapki zamiast wędliny w plasterkach. Najlepszym dodatkiem będą pieczone warzywa korzeniowe w ziołach i oleju – marchewki i pietruszki, frytki z selera i słodkich ziemniaków bądź solidna porcja ulubionej kaszy polanej sosem pieczarkowym z suszonymi grzybami. Szynka pieczona z glazurą ma idealnie przypieczoną, lekko brązową, chrupiącą skórkę, a w środku jest krucha, miękka i soczyście wilgotna. Ciężko nie sięgnąć po dokładkę!