
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
1 pęczek
3 listków
3 ziarna
6 ziaren
1 łyżka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
700 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.

Krok 3
Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.

Krok 4
Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 5
Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z królika
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A szkoda, bo delikatny i wykwintny, pyszny może być przyrządzony na różne sposoby. Pasztet z królika jest jednym z najbardziej popularnych dań z zastosowaniem tego mięsa. Doskonale komponuje się ono bowiem z charakterystycznymi dodatkami do pasztetów, czyli wątróbką, gotowaną włoszczyzną i ziołami. Prezentujemy sprawdzony przepis na pasztet z królika, dzięki któremu każdy może cieszyć się tym wybitnym specjałem.
Dla kogo? Pasztet z królika po staropolsku zadowoli miłośników tradycyjnych dań z naprawdę długą historią. Chcesz sprawdzić swoje kulinarne umiejętności w praktyce? Zatem zerknij do przepisu na pasztet z królika – krok po kroku wyjaśniamy, jak go przyrządzić.
Na jaką okazję? Oto propozycja idealna na huczne przyjęcia. Za sprawą tradycyjnego pasztetu z królika żaden z biesiadników zebranych przy stole nie będzie mieć wątpliwości, że ma do czynienia z naprawdę uroczystym wydarzeniem.
Czy wiesz, że? Forma tego dania pozwala wykorzystać mięso z całej tuszy królika, nawet z drobnych kości i żeberek, które nie nadają się do serwowania w postaci pieczonej, bo są za małe do jedzenia. Oto kolejny atut pasztetu z królika. Przepis nie pozwoli na marnotrawstwo w kuchni!
Dla urozmaicenia: Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie wizualnie piorunujący!