Seromakowiec - przepis na ciasto seromak, prosty | Przepisy.pl pixel

Seromakowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

306

heart
1025 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

masa makowa:

2 sztuki

600 gramów

2.5 łyżki

masa serowa:

500 gramów

120 gramów

2 sztuki

1.5 łyżki

70 gramów

70 mililitrów

polewa:

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Masło rozpuść. Herbatniki zmiksuj razem z przyprawą korzenną i połącz z masłem.

Seromakowiec - Krok 1

Krok 2

Wyłóż na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Seromakowiec - Krok 2

Krok 3

Do masy makowej dodaj jajka, a następnie mąkę pszenną. Wymieszaj całość.

Seromakowiec - Krok 3

Krok 4

Twaróg zmiksuj razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, roztopionym masłem i śmietanką.

Seromakowiec - Krok 4

Krok 5

Masę makową przełóż na schłodzony spód.

Seromakowiec - Krok 5

Krok 6

Na masę makową wyłóż następnie delikatnie masę serową. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 60 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź. Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Polej wystudzony sernik.

Seromakowiec - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Wiesiek

    Wiesiek , 17.12.2021

    Ja piekę bez spodu , zamiast tej warstwy smaruję blachę masłem i posypuję bułką tartą. Do masy makowej dodaję osobno żółtka i na sztywno ubite bialka (masa wtedy jest delikatniejsza, bardziej puszysta) oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Zamiast mąki ziemniaczanej jeden budyń waniliowy. Wierzch obowiazkowo polewam czekoladą. Ciasto wyśmienite, jest hitem kazdej imprezy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sobieszek

    Magdalena Sobieszek , 14.12.2020

    Tak. Seromakowiec to wspomnienie z dzieciństwa mojego taty. Dzięki temu przepisowi mógł powrócić do smaków i wspomnień z dzieciństwa. Dziękujemy i polecamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, tak samo jak nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Jednak nie lubię spędzać przed świętami całych dni w kuchni. Gdy ujrzałam przepis na seromakowiec to z radości aż krzyknęłam! Ciasto łączy sernik z makowcem lub jak ktoś woli: makowiec z sernikiem :). Od razu przygotowałam seromakowiec i muszę przyznać, że przepis jest WYŚMIENITY. Przygotowuje się go szybko, a dodatkowo składniki są tanie. Ciasto jest bardzo smaczne. Zdecydowanie polecam nie tylko na święta, ale również bez okazji.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 01.12.2020

    TAK* Seromakowiec to MISTRZOWSKIE ciasto na Święta, bo WYGRYWA we wszystkich kategoriach: - MUZYKI - każdy poczuje się śpiewająco, gdy pozna smak ciasta będącego połączeniem dwóch klasyk świątecznych: sernika i makowca. - MATEMATYKI - nawet humanista pokocha matematykę, gdy spróbuje seromakowca, który ODEJMUJE nudę, DODAJE życiu słodyczy czym POTĘGUJE radość. - LITERATURY - smak tego ciasta to poezja :). - SZTUKI - Seromakowiec wygląda jak dzieło sztuki (wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać, że wyglądał prawie jak ten ze zdjęcia).

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Seromakowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SeromakowiecSeromakowiec

Seromakowiec – unikalne połączenie smaków

Seromakowiec to niezwykle smaczne ciasto, które bardzo często gości na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Można wykonać seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka lub podjąć rękawice i spróbować wykonać wszystko samodzielnie. Nasza propozycja na ten deser to łatwy i szybki spód z herbatników, aromatyczna masa makowa oraz śmietankowy twaróg. Połączenie wręcz idealne. Skorzystaj z naszego przepisu na przepyszny seromak, a bez trudu przygotujesz deser, który na stałe zagości w Twoim domowym menu.

Dla kogo?

Seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka to dobry przepis dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu. To wyjątkowe ciasto przypadnie do gustu zarówno tym, którzy lubią klasyczne makowce, jak i osobom gustującym w sernikach. Ciasto z serem i makiem polubią również miłośnicy przepisów na desery szybkie i proste w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Kiedy warto upiec seromakowiec? Przepis na to ciasto będzie idealny na okres świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Doskonale będzie prezentować się na elegancko zastawionym stole i świetnie urozmaici każdy posiłek. Z przyjemnością sięgniesz po niego przy filiżance herbaty lub kawy.

Czy wiesz, że?

Popularny seromak można upiec na spodzie wykonanym z kruchego ciasta lub na przykład kruchych herbatników. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubisz najbardziej.

Dla urozmaicenia:

Seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka będzie smakować jeszcze ciekawiej, jeśli użyjesz polewy czekoladowej (z białej lub gorzkiej czekolady) i zanurzysz w niej drobno posiekane bakalie.