
Składniki
spód:
150 gramów
60 gramów
1 łyżeczka
masa makowa:
2 sztuki
600 gramów
2.5 łyżki
masa serowa:
500 gramów
120 gramów
2 sztuki
1.5 łyżki
70 gramów
70 mililitrów
polewa:
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj spód. Masło rozpuść. Herbatniki zmiksuj razem z przyprawą korzenną i połącz z masłem.

Krok 2
Wyłóż na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Krok 3
Do masy makowej dodaj jajka, a następnie mąkę pszenną. Wymieszaj całość.

Krok 4
Twaróg zmiksuj razem z mąką ziemniaczaną, cukrem, jajkami, roztopionym masłem i śmietanką.

Krok 5
Masę makową przełóż na schłodzony spód.

Krok 6
Na masę makową wyłóż następnie delikatnie masę serową. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 60 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź. Śmietankę podgrzej, dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Polej wystudzony sernik.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Seromakowiec
Seromakowiec – unikalne połączenie smaków
Seromakowiec to niezwykle smaczne ciasto, które bardzo często gości na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Można wykonać seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka lub podjąć rękawice i spróbować wykonać wszystko samodzielnie. Nasza propozycja na ten deser to łatwy i szybki spód z herbatników, aromatyczna masa makowa oraz śmietankowy twaróg. Połączenie wręcz idealne. Skorzystaj z naszego przepisu na przepyszny seromak, a bez trudu przygotujesz deser, który na stałe zagości w Twoim domowym menu.
Dla kogo?
Seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka to dobry przepis dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu. To wyjątkowe ciasto przypadnie do gustu zarówno tym, którzy lubią klasyczne makowce, jak i osobom gustującym w sernikach. Ciasto z serem i makiem polubią również miłośnicy przepisów na desery szybkie i proste w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Kiedy warto upiec seromakowiec? Przepis na to ciasto będzie idealny na okres świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Doskonale będzie prezentować się na elegancko zastawionym stole i świetnie urozmaici każdy posiłek. Z przyjemnością sięgniesz po niego przy filiżance herbaty lub kawy.
Czy wiesz, że?
Popularny seromak można upiec na spodzie wykonanym z kruchego ciasta lub na przykład kruchych herbatników. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubisz najbardziej.
Dla urozmaicenia:
Seromakowiec z gotowej masy serowej i sera z wiaderka będzie smakować jeszcze ciekawiej, jeśli użyjesz polewy czekoladowej (z białej lub gorzkiej czekolady) i zanurzysz w niej drobno posiekane bakalie.