Sernik tarty - kakaowy: przepis na ciemne ciasto | Przepisy.pl pixel

Sernik tarty

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

110 gramów

1 szczypta

masa serowa:

1 kilogram

100 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Całość rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Następnie wbijamy jajka i ponownie ugniatamy, aż powstanie zbite i jednolite ciasto.

Sernik tarty - Krok 1

Krok 2

Dzielimy je na dwie części i formujemy kule.

Sernik tarty - Krok 2

Krok 3

Jedną wkładamy do lodówki. Drugą kroimy w plasterki i wykładamy nią spód formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem.

Sernik tarty - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta i jednolita masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce dodajemy twaróg i miksujemy na niewielkich obrotach. Pod koniec wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je delikatnie do masy serowej.

Sernik tarty - Krok 4

Krok 5

Masę serową wykładamy na spód ciasta.

Sernik tarty - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu ścieramy pozostałe ciasto, które było w lodówce. Całość pieczemy ok 40-45 min.

Sernik tarty - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Jola

    Jola , 17.11.2023

    Po prostu cudo. Robiłam na imieniny męża i goście byli zachwyceni. Czasem dodaję jeszcze rodzynki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik tarty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik tartySernik tarty

Prawdopodobnie każdy miłośnik domowych słodkości posiada w swoim repertuarze przepis na ulubiony sernik, którym rozpieszcza podniebienia domowników i gości. Sernik tarty okaże się bardzo przyjemną i smakowitą odskocznią od znanych na wylot receptur. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Dla kogo?

Prosty przepis, w którym zrobienie sernika jest wyjaśnione krok po kroku. Zmierzyć się z nim może nawet początkujący adept sztuki kulinarnej.

Na jaką okazję?

Sernik to ciasto bardzo uniwersalne. Jest mile widziane zarówno w bożonarodzeniowym, jak i wielkanocnym menu. Uświetni każdą domową uroczystość.

Czy wiesz, że?

W różnych zakątkach świata deser ten może wyglądać inaczej, ale jedno jest pewne – wszędzie robi furorę. Z tego względu 30 lipca został okrzyknięty Międzynarodowym Dniem Sernika.

Dla urozmaicenia:

Przyrządzany w domu sernik może wyglądać jak specjał z najlepszej cukierni. Świetnie smakuje podany w towarzystwie owocowych sosów, np. malinowego, wiśniowego albo jagodowego.