Sernik z brzoskwiniami
NOWY PRZEPIS
średnie
3787 osób zapisało

Składniki
ciasto:
2 szklanki
1 szklanka
2 sztuki
120 gramów
3 łyżki
2 łyżki
masa serowa:
1 kilogram
1 szklanka
120 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki dodajcie cukier, jajka, masło, kakao i proszek do pieczenia – zagniećcie ciasto.

Krok 2
Gotowe ciasto zawińcie w folię i schłodź. Brzoskwinie wyjmijcie z puszki i pokrójcie w półksiężyce.

Krok 3
Białka z 5 jajek ubijcie ze szczyptą soli i połową cukru na sztywną pianę.

Krok 4
Masło z pozostałym cukrem utrzyjcie, dosypcie cukier wanilinowy. Dodajcie całe jajko, a następnie powoli partiami ser. Gdy masa na sernik z brzoskwiniami będzie puszysta, dodajcie budyń, ubite białka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszajcie drewnianą łyżką, tak aby piana nie opadła.

Krok 5
Formę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto do sernika z brzoskwiniami rozwałkujcie i wyłóżcie na dno. Następnie wylejcie masę serową i układajcie na niej segmenty brzoskwiń.

Krok 6
Sernik z brzoskwiniami wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczcie przez 45 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z brzoskwiniami
Szukacie pomysłu na deser, którego smak oczaruje wszystkich gości? Jesteście w dobrym miejscu, ponieważ przychodzimy z recepturą dla wszystkich łasuchów, nawet tych najbardziej wybrednych! Sernik z brzoskwiniami to doskonałe połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem egzotycznych owoców słodkiej brzoskwini. Deser ten, znany od wielu lat, wciąż zdobywa coraz większą grupę zwolenników. Cieszy się popularnością nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne domowe ciasto – skorzystajcie z naszego przepisu na sernik z dodatkiem brzoskwiń, który z pewnością zaspokoi Wasze kulinarne oczekiwania. Nie czekajcie i już teraz zapoznajcie się z listą składników i wskazówkami. Słodka uczta oraz puszysty sernik z brzoskwiniami są na wyciągnięcie ręki. Kiedy zaczynacie przygotowania?
Dla kogo?
Kto powinien wypróbować sernik z brzoskwiniami? Każdy! Rewelacyjny smak tego ciasta docenią osoby, które lubują się w różnego rodzaju sernikach i lubią ciekawe połączenia smaków. Jest to ciasto, które powinno zasmakować każdemu, a wszystko przez delikatny smak, konsystencję i lekkie kontrasty smakowe. Jeżeli w święta nie potraficie powiedzieć „nie” ostatniemu kawałkowi serniczka, mimo że jesteście najedzeni, to nasza receptura z pewnością podbije Wasze podniebienia. Już teraz zaopatrzcie się w niezbędne składniki i zaplanujcie upieczenie słodkiego deseru. Klasyczny sernik lubią wszyscy, natomiast jego wersja brzoskwiniowa skradnie serca zwolenników owocowych smaków. Należycie do tego grona? Jeżeli tak, to chyba nie macie wątpliwości, że przepis na sernik z brzoskwiniami będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Sernik z brzoskwiniami na cieście ucieranym sprawdzi się na wiele różnych, mniej lub bardziej oficjalnych okazji. Przepis na to ciasto warto mieć pod ręką, planując domowe przyjęcie, czy przygotowując porcję słodkości na weekendowy relaks z rodziną. Kiedy jeszcze warto zaserwować sernik z brzoskwiniami? Rewelacyjny przepis na to ciasto to trafiony wybór, jeśli planujecie większą imprezę, jak przyjęcie urodzinowe czy weselne. Kto powiedział, że na stole musi pojawić się tort? Następnym razem przygotujcie tradycyjny sernik z brzoskwiniami, udekorujcie go świeczkami lub fontanną tortową i rozpocznijcie celebrowanie urodzin w gronie najbliższych. Niech zabawa nie ma końca! Być może sernik z brzoskwiniami na stałe wpisze się do Waszego menu i będziecie serwować go na każdą okazję? Urozmaićcie nim także bożonarodzeniowy jadłospis, w którym nie może zabraknąć wyśmienitych deserów. Sami widzicie – sernik z brzoskwiniami przepis zawsze wypada tak samo dobrze.
Czy wiesz, że?
Do przygotowania naszego przepisu na sernik z brzoskwiniami będziecie potrzebować owoców z puszki. Brzoskwinie, a konkretnie ich pestki, są surowcem służącym do produkcji wysokiej jakości oleju, służącego do masażu. Cechuje się on rzadką konsystencją oraz delikatnym migdałowym zapachem. Warto wiedzieć o tym, że skórka brzoskwini ma swoistą wartość i nie należy się jej pozbywać. Jeżeli więc planujecie zjeść ten owoc lub wykorzystać go do wypieków, to koniecznie wykorzystajcie go w całości. W sklepach znajdziecie brzoskwinie w wielu wariantach. Najbardziej popularne są suszone wersje tego owocu. Zdecydowanie warto zabrać go ze sobą do domu, ponieważ suszenie nie pozbawia go cennych właściwości! Właśnie dlatego zjedzenie brzoskwini będzie nie tylko przyjemne, ale również korzystne dla naszego zdrowia. Jakie owoce sprawdzą się do przyrządzenia sernika? W tym przypadku polecamy Wam brzoskwinie z puszki, które zawsze wyróżniają się doskonałą słodyczą. Wykorzystajcie je do przyrządzenia naszego przepisu i cieszcie się najlepszymi rezultatami. Niech prosty sernik z brzoskwiniami oczaruje Was słodyczą i smakiem.
Dla urozmaicenia:
Sernik brzoskwiniowy smakuje doskonale bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak wolicie bardzo słodkie desery, to możecie urozmaicić go na wiele sposobów. Pyszny sernik z brzoskwiniami przepis dobrze komponuje się z odrobiną bitej śmietany nałożonej na ciasto bezpośrednio przed podaniem. Zadbajcie o to, by wypiek był już ostudzony. W przeciwnym wypadku ten słodki dodatek bardzo szybko się rozpuści. Wyważcie ilość bitej śmietany, aby nie przytłoczyła ona smaku deseru. Sernik możecie także posypać odrobiną cukru pudru. Wybierzcie dodatki według Waszych upodobań, a z pewnością się nie zawiedziecie. Na koniec musimy poruszyć jedną kwestię, która wzbudza bardzo wiele kontrowersji! Sernik z rodzynkami czy bez? Co prawda w naszej recepturze nie znajdziecie suszonych winogron, ale jeśli jesteście ich zwolennikami, to śmiało dorzućcie je do ciasta. Później nie zapomnijcie podzielić się z nami wrażeniami i opiniami na temat receptury. Napiszcie nam w komentarzu, jak smakował Wam ten znakomity sernik z brzoskwiniami. Podzieliliście się przepisem z rodziną? Czekamy na kilka słów od Was!