Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

548 osób wydrukowało

Pobierz pdf

550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

sos do pasztetu z pastą sezamową:

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 1

Krok 2

Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładką pastę i połącz z resztą ciecierzycy.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 3

Krok 4

Masę na pasztet z ciecierzycy dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku na około 60 minut. Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami podawaj z sosem.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 4

Krok 5

Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki. Tak przygotowany sos idealnie komponuje się z pasztetem z ciecierzycy, dodając mu świeżości i wyrazistego smaku.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet z cukinii
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z ciecierzycy z pastą TahiniPasztet z ciecierzycy z pastą Tahini

Warzywny pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami będzie dobrą alternatywą dla serów i wędlin. Do jego przygotowania będziesz potrzebować wspomnianej rośliny strączkowej, marchewki, cebuli, jajek i suszonych pomidorów. Pamiętaj o namoczeniu ciecierzycy dzień wcześniej, aby zdążyła odpowiednio zmięknąć. Namoczoną ugotuj następnie do miękkości razem z marchewką. Całość połącz z jajkami, tahini i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Cebulę podsmaż z dodatkiem przypraw, takich jak ostra i wędzona papryka oraz rozgniecione nasiona kolendry. Dodaj ją do masy z cieciorki, a całość połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Odpowiednią konsystencję uzyskasz, dodając do pasztetu bułkę tartą i kaszę mannę.

Dla kogo?

Przepis na pasztet z ciecierzycy to świetna opcja dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o roślinne białko. Będzie idealny także dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów.

Na jaką okazję?

Pasztet z ciecierzycy doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jako przekąska na przyjęciach lub dodatek do kanapek na codzienny lunch. To także świetna opcja na piknik.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca jest niezwykle uniwersalna – nie tylko stanowi podstawę pasztetów, ale także jest głównym składnikiem hummusu, falafeli, a nawet słodkich deserów, jak ciecierzycowy mus czekoladowy!

Dla urozmaicenia:

Aby nadać pasztetowi z ciecierzycy bardziej wyrazisty smak, możesz dodać prażony czosnek lub ulubione zioła, takie jak rozmaryn czy tymianek. Pasztet świetnie komponuje się z marynowanymi warzywami lub sałatkami z zielonych liści.

Sprawdź nasze przepisy na ciabattę z grillowanymi warzywami lub na zieloną kanapkę z pastą z awokado i łososiem!