Pasztet z cukini: sprawdź jak zrobić | Przepis.pl pixel

Pasztet z cukinii

i zielonego groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

heart
376 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1845 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

100 mililitrów

200 gramów

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę na pasztet z cukinii posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie, ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.

Pasztet z cukinii - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek. Dodaj do cukinii.

Pasztet z cukinii - Krok 2

Krok 3

Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez. Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały twarde części grochu i ziół.

Pasztet z cukinii - Krok 3

Krok 4

Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy: gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kaszę. Następnie na oliwie zeszklij cebulę i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa dodaj do miski.

Pasztet z cukinii - Krok 4

Krok 5

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj delikatnie z warzywami.

Pasztet z cukinii - Krok 5

Krok 6

Powstały farsz do pasztetu z cukinii umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego do 130°C na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet z cukinii ostudź, pokrój w grube plastry i podawaj z dipem czosnkowym.

Pasztet z cukinii - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasztetu z cukinii można dodać marchewkę lub szpinak.

6

Opinie o przepisie

  • Iwona Gacuta

    Iwona Gacuta , 30.12.2021

    Bardzo dużo pracy! Kąpiel wodna to chyba pomyłka - pasztet jest po prostu mokry aż z niego cieknie. W smaku dobry, ale wymaga kilku modyfikacji (1,5 szklanki bułki tartej i tylko 1 szklanka mleka?)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 02.10.2019

    Upiecz go w kąpieli wodnej? Nigdy tego nie robiłem, a brak na ten temat instrukcji. Dużo roboty, powinno być zaznaczone jako trudne, tym bardziej że jeszcze ta wodna kąpiel.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Unrug-Wiszowaty

    Ewa Unrug-Wiszowaty , 06.04.2018

    zrobiłam :( Niestety, podane w przepisie proporcje z pewnością są pomylone, ilość masy wystarcza na wypełnienie średniej wielkości wanny, a nie 1 foremki. Ogólnie - dużo roboty, mało frajdy. Nie polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Copiak

    Barbara Copiak , 11.09.2016

    Dużo roboty ale napewno smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii

Pasztet z cukinii z naszego przepisu to bardzo delikatne danie bez mięsa, które sprawdzi się jako pyszna przekąska lub dodatek do różnych potraw. Jeśli szukasz odpowiedniej przystawki podczas przyjęcia, przygotuj pasztet z cukinii i zielonego groszku. Jego przyrządzenie zajmuje dość dużo czasu, ale efekty są naprawdę warte jego poświęcenia. Pasztet posiada miękką, bardzo subtelną w smaku skórkę z plastrów cukinii. Jego główną część tworzą starta cukinia, zielony groszek, namoczona w mleku bułka tarta, majonez, mięta, bazylia, jajka, kasza manna, zeszklona na oliwie cebula oraz czosnek. Pasztet jest więc bardzo bogaty w składniki i ma intensywny, warzywny smak.

Dla kogo?

Pasztet z cukinii to idealna opcja dla osób szukających wegetariańskiego posiłku. Przygotuj go, jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw lub szukasz alternatywy dla tradycyjnych mięsnych pasztetów.

Na jaką okazję?

Pasztet z cukinii świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, kolację czy przekąskę na wynos. Zrób go na rodzinne spotkanie lub jako element warzywnego menu – będzie pysznym dodatkiem do pieczywa czy sałatki, np. sałatki jarzynowej.

Czy wiesz, że?

Pasztet z cukinii możesz przygotować na wiele sposobów, wzbogacając go o ulubione przyprawy czy dodatki. To danie, które łatwo dostosujesz do swojego smaku i dostępnych składników.

Dla urozmaicenia:

Zrób pasztet z cukinii z dodatkiem orzechów, suszonych pomidorów lub podsmażonej cebuli. Możesz też poeksperymentować z przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, kmin rzymski czy kurkuma, aby nadać mu ciekawszy aromat.

Sprawdź również nasz przepis na wegetariańską kanapkę z grillowanym serem lub burgera z pieczonymi bakłażanami!