
Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
3 sztuki
1 sztuka
50 mililitrów
3 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.

Krok 2
Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.

Krok 3
Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.


Dobra rada:
Warzywa grillowane możesz podawać w towarzystwie grillowanego sera feta.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane warzywa z salsą awokado
Chociaż dania z grilla klasycznie kojarzą się z różnego rodzaju opiekanymi na ruszcie mięsami, istnieje wiele smacznych dań warzywnych, które warto przyrządzić w podobny sposób. Ten przepis świetnie to udowadnia. Warzywa grillowane z salsą awokado to propozycja smacznej przekąski lub dodatku do dań głównych. Zadbaj o to, aby przygotowywana przez Ciebie potrawa efektownie się prezentowała. Skomponuj w tym celu wielobarwny miks warzyw: wybierz różnokolorowe papryki, bakłażana, cukinię i czerwoną cebulę. Do grillowania świetnie sprawdzą się również boczniaki – niezwykle chrupiące i smaczne grzyby o dużych kapeluszach. Do podania przyrządzonych na ruszcie warzyw idealna będzie meksykańska salsa. Popularną wersją jest ta, którą przygotowuje się z drobno posiekanych pomidorów, tym razem wypróbuj jednak jej innej wersji. Jako bazę wykorzystaj awokado – owoc dość neutralny w smaku, o kremowej konsystencji miąższu. Zadbaj o to, aby przełamać jego smak wyrazistszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się nieco pikantne kapary, czosnek czy anchois – fileciki małych ryb. Jako dodatek do warzyw z salsą awokado wykorzystaj kawałki bagietki francuskiej. Życzymy udanego grillowania.