
Składniki
1 kilogram
100 gramów
10 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz fasolę i ugotuj ją do miękkości. Ugotowaną fasolę zmiel a następnie przetrzyj przez sito.

Krok 2
Dynię przekrój na cztery części zawiń w folię aluminiową, to samo zrób z cebulą i czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Po tym czasie dynię, cebulę i czosnek obierz. Warzywa nie muszą być zupełnie upieczone.

Krok 3
Wszystko razem włóż do kielicha miksera, dodaj majonez. Rozdrobnij najdrobniej jak możesz. Powstałą pastę również przetrzyj przez sito, połącz z fasolą.

Krok 4
Farsz z warzyw dopraw do smaku przyprawą curry, pastą chili, delikatem, przyprawą pięciu smaków, oraz startym na miazgę imbirem. Dodaj jajka, kaszę kukurydzianą, pestki dyni.

Krok 5
Doprawiony farsz umieść w podłużnej foremce do ciasta, wyłożonej wcześniej pergaminem. Foremkę dodatkowo owiń folią aluminiową, ustaw na blaszce do pieczenia wypełnionej wodą. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 60 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pasztet z dyni z białą fasolą
Fasola, podobnie jak inne warzywa strączkowe, to dobry składnik do przygotowywania pasztetów bezmięsnych. Żeby nieco urozmaicić jej smak, upiecz pasztet z dyni z białą fasolą. Przygotowanie zacznij dzień wcześniej, od namoczenia fasoli. Następnie ugotuj ją i zmiel na gładką masę. Dynię i inne warzywa upiecz. Nadawać się będą niemal wszystkie odmiany dyni, np. zwyczajna, piżmowa i hokkaido. Tę ostatnią możesz użyć razem ze skórką. Nie muszą być upieczone do końca – włożysz je do piekarnika ponownie, już w formie na pasztet. Połącz obydwie masy: dyniową i fasolową, dodaj jajka, które połączą wszystkie składniki, a także mąkę kukurydzianą. Dzięki niej pasztet będzie zwarty i łatwiej pokroisz go po wystudzeniu. Przypraw mieszankę do smaku. Zarówno fasola, jak i dynia są bardzo łagodne, nie bój się więc wykorzystania różnorodnych dodatków. Dodaj imbir, curry i pastę chili. Dobrze będą pasowały również pestki dyni lub słonecznika. Pasztet z dyni upiecz w kąpieli wodnej i podawaj do pieczywa lub jako samodzielną przekąskę. Spróbuj!