Karp faszerowany po żydowsku z burakami
średnie
86 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 kilogram
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
15 dekagramów
1 łyżeczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno filety lub zmiel. Posiekaj cebulę, podsmaż na oleju na brązowo. Zetrzyj buraki. Buraki, chrzan, żółtka i jaja dodaj do posiekanej ryby.

Krok 2
Wymieszaj farsz, następnie napełnij nim rybę i zaszyj. Włóż do wrzącego sosu.

Krok 3
Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. W garnku ma być go tyle, aby zakrywał rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu dopóki ryba nie będzie ugotowana (około 45 minut pod przykryciem).

Krok 4
Pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Krok 5
Posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu ryby dodaj natkę, w razie konieczności zagęść sos zasmażką jasną Knorr. Przed podaniem rybę pokrój na porcje i podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.


Dobra rada:
Podawaj z kopytkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp faszerowany po żydowsku z burakami
Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest alternatywą dla klasycznej potrawy, która znakomicie sprawdzi się podczas różnych uroczystości. Karp faszerowany po żydowsku z burakami to wykwintne danie – choć ryba stanowi jej podstawę, to pozostałe składniki nadają wyrazistego smaku. Jednym z sekretów dobrego farszu są grubo zmielone filety z białych ryb (sprawdzi się leszcz albo karaś). Resztę składników połącz z rybą i nafaszeruj nią karpia. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i zielem angielskim. Do zaszycia karpia posłużą Ci grube nici, jednak wykałaczki sprawdzą się równie dobrze. Wszystkie elementy dania połączy sos przygotowany z zupy cebulowej, koniecznie zagęszczonej zasmażką. Kiedy potrawa wystygnie, podawaj ją z sosem i kopytkami. Jeśli chcesz, dołóż również nieco gotowanych warzyw. Główne danie serwuj na dużym półmisku, natomiast sos w osobnym naczyniu. Płaty ryby przełóż plastrami cytryny i posyp koperkiem – oprócz bardziej wyrazistego smaku, potrawa uzyska również efektowny wygląd.