Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
łatwe
168 osób zapisało

Składniki
800 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
400 gramów
200 gramów
400 gramów
100 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 ziarna
50 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
100 mililitrów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Halibuta umyj, osusz i pokrój na cztery właściwej wielkości steki. Mięso oprósz odrobiną soli, pieprzu, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę na bok.

Krok 2
Grzyby umieść w pojemniku blendera. Zmiksuj na pył, wymieszaj z drobno posiekanym tymiankiem. W mieszance obtocz rybę, przyciskając mięso tak, aby przykleiło się jak najwięcej grzybów z ziołami.

Krok 3
Buraki umyj, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni przez około 40 minut).

Krok 4
Szalotkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, pęczak, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż chwilę, całość podlej 0,5 litrem wody i dodaj Bulionetkę Domową Drobiową Knorr. Kaszę gotuj na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje płyn. W razie potrzeby, jeśli kasza będzie nadal twarda, podlej jeszcze 200 mililitrami wody. Pod koniec gotowania wlej miód pitny, dodaj sok z cytryny, masło i starty oscypek. Risotto z kaszy powinno mieć luźną konsystencję.

Krok 5
Buraki obierz ze skórki. Pokrój w plastry, obsmaż razem z listkami rukwi wodnej na patelni, na oleju z pestek dyni. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Krok 6
Halibuta obsmaż na oliwie na patelni – smaż po 2 minuty z każdej strony.


Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pesto i lubisz przyrządzać je samodzielnie, spróbuj zamienić liście bazylii na szpinak i rukiew.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolacji na wyjątkową okazję. Jest proste w przyrządzeniu i nie wymaga zbyt wiele czasu, to także doskonała alternatywa dla wszelkiego rodzaju potraw mięsnych. Zacznij przygotowania: halibuta umyj i osusz, a następnie pokrój na cztery steki. Oprósz odrobiną pieprzu, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilkanaście minut. Teraz czas na marynatę: grzyby (najlepiej borowiki, jednak sprawdzą się również inne rodzaje) zmiksuj na pył i wymieszaj z tymiankiem. W takiej mieszance obtocz filety rybne. Kolejny krok to przyrządzenie buraków. Umyj je, posmaruj dokładnie oliwą i upiecz w piekarniku. Następnie czas na risotto: pokrój wszystkie warzywa, połącz je z przyprawami, dodaj kaszę i zalej bulionem. Pod koniec gotowania wlej miód, dodaj odrobinę soku z cytryny i starty oscypek. Danie jest już prawie gotowe. Wystarczy tylko obrać i podsmażyć buraki razem z listkami rukwi wodnej – najlepiej na oleju z pestek dyni. Zamarynowanego halibuta smaż z każdej strony. Tak przygotowaną rybę serwuj na burakach i risotto, koniecznie udekorowaną listkami świeżej bazylii.