Pieczeń wołowa na sposób staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wołowa na sposób staropolski

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

0.5 litra

4 sztuki

0.5 litra

1 łyżeczka

1 łyżeczka

10 gramów

1 szklanka

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę dokładnie umyj i usuń żyły. Mięso rozbij drewnianym wałkiem, włóż do naczynia.

Krok 2

W rondelku zagotuj ocet i zalej nim mięso, pozostaw na 5 minut. Mięso wyjmij, osusz, oprósz Marynatą Knorr i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3

Słoninę pokrój w małe słupki i obtocz w utłuczonych przyprawach. Wołowinę ponacinaj głęboko, w nacięcia powkładaj słoninę. Mięso odstaw by przeszło przyprawami.

Krok 4

Rozgrzej w rondlu tłuszcz i usmaż na nim wołowinę z wszystkich stron.

Krok 5

Obierz cebulę, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa, smaż chwilę. Podlej bulionem, dodaj grzyby, przykryj i duś do miękkości. Następnie wyjmij z garnka.

Krok 6

Do powstałego sosu dodaj śmietanę, dodaj rozkruszony chleb, gotuj na małym ogniu aż wszystko się rozgotuje i zamieni w jednolity sos. Pieczeń podawaj polaną sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wołowa na sposób staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej