Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczak umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na porcje: kawałki piersi, nogi, skrzydełka, etc.

Krok 2

Kostkę rosołową rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty wraz z rozpuszczoną kostką Knorr.

Krok 4

Gotową marynatą posmaruj przygotowane porcje kurczaka i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Mięso smaż na rozgrzanym grillu obracając je co 2-3 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Większe kawałki kurczaka możesz wcześniej (przed marynowaniem) ugotować, gdyż na grillu będą one bardzo długo się smażyć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytrynąGrillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną

Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną to wyśmienita propozycja na obiad lub kolację. Przygotowane w ten sposób mięso jest jednocześnie aromatyczne i delikatne w smaku. Doskonale skomponuje się zarówno z ziemniakami, surówkami, jak i świeżym pieczywem. Gotowe danie warto ozdobić ziołami i serwować z sosem stworzonym na bazie majonezu – jeżeli preferujesz łagodne smaki, lub musztardy rosyjskiej – gdy wolisz pikantne dania. Warto podawać je również z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, papryką i bakłażanem. Ta śródziemnomorska kompozycja warzyw będzie idealnie współgrała ze smakiem drobiu. Dobrym wyborem będzie również prosta sałatka na bazie miksu sałat i sezonowych produktów. Potrawie wyrazistości nada odrobina startego na małych oczkach tarki parmezanu lub innego długodojrzewającego sera, np. bursztynu. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na znakomite danie i zaserwuj je z dodatkami, które lubisz najbardziej. Z czym zestawisz kurczaka w marynacie? – koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.