Ostra cieciorka z papryką i boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostra cieciorka z papryką i boczniakami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą tak żeby wody było kilka centymetrów ponad ziarno i odstaw na kilka godzin albo na noc. Potem wypłucz, zalej świeżą wodą tak żeby sięgała na ok. 3 cm nad ziarna, dodaj kostki bulionu na włoszczyźnie i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż będzie miękka.

Krok 2

Grzyby oczyść, jeśli trzeba opłucz i dobrze osusz, pokrój w paski. Papryki oczyść z pestek, pokrój w paski. Chili posiekaj, cebulę obierz i pokrój w cienkie ćwierć plasterki. Na dużej patelni albo rondlu rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dorzuć grzyby i smaż aż zaczną się rumienić. Dodaj chili i papryki, smaż razem chwilę. Przełóż wszystko do ugotowanej ciecierzycy.

Krok 3

Całość duś jeszcze jakieś 15 minut dodając kostkę Rosół drobiowo-wołowy Knorr, paprykę mieloną i lubczyk. Podawaj z pieczywem świeżym albo grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra cieciorka z papryką i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej