Szafranowe risotto ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
148 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

60 gramów

3 sztuki

60 mililitrów

null

6 łyżek

250 gramów

null szczypt

350 gramów

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę wymieszaj z szafranem.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj szalotki, szparagi pokrój w kawałki. Na patelni stop dwie łyżki masła i zeszklij dwie posiekane szalotki. Smaż kilka minut. Wlej śmietanę, dodaj szparagi, zagotuj i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 2

Krok 3

Rozprowadź we wrzącej wodzie bulionetkę Knorr. Gotuj 2 minuty i odstaw.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 3

Krok 4

W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj szalotkę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę. Dodaj wino i mieszaj, aż alkohol odparuje.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 4

Krok 5

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 5

Krok 6

Dodaj resztę masła i starty parmezan oraz podsmażone wcześniej szparagi ze śmietaną. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze.

Szafranowe risotto ze szparagami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto ze szparagami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udziki bałkańskie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risotto ze szparagami Szafranowe risotto ze szparagami

Śmietanę wymieszaj z szafranem.