Kurczak z rondla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z rondla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
239 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

80 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na mniejsze części. Posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr i pozostaw na około 20 minut.

Krok 2

W szerokim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka ze wszystkich stron.

Krok 3

Całość zapraw śmietaną.

Krok 4

Pokrój paprykę, cebule, czosnek, pomidory oraz oliwki w plastry. Dodaj je do kurczaka, smaż chwilę, dodaj słodką paprykę, wszystko podlej szklanką wody. Następnie, żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i szczyptę tymianku. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 30 minut- do momentu, gdy mięso stanie się miękkie, a sos lekko zgęstnieje.

1

Opinie o przepisie

  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    Na kurczaka w super postaci juz nie patrzec ale i sluchac o nim nie moge!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z rondlaKurczak z rondla

Kurczak z rondla to pyszny i łatwy sposób na wykorzystanie całego korpusu. Uduś go w gęstym sosie na bazie śmietany, pomidorów, papryki i oliwek. Dopraw do smaku czosnkiem i czekaj po prostu, aż mięso zmięknie, stanie się soczyste i delikatne, oraz przejdzie smakiem i zapachem dodatków. Podziel kurczaka na części, tak, by wygodnie było umieścić je w naczyniu, a następnie podsmaż ze wszystkich stron – dzięki temu zachowa soczystość – i zapraw śmietaną. Potem dodaj do niego warzywa: pomidory, paprykę, cebulę i oliwki, dopraw świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podlej danie wodą, by powstał sos, i dodaj esencję, dzięki której mięso nabierze przyjemnego aromatu. Duś całość tak długo, aż mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje. Duszenie mięs to doskonały sposób na ich przyrządzenie, zwłaszcza białych – zmniejszysz w ten sposób ryzyko przesuszenia swojego dania. Kurczaka z rondla podawaj z ziemniakami lub ryżem. Przed podaniem posyp grubo posiekaną świeżą pietruszką. Sięgnij po nasz przepis, przygotowując najbliższy obiad.