Kurczak w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 litr

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyluzuj z kości. Następnie przekrój udka na pół, większe pokrój na trzy części.

Krok 2

Natrzyj mięso połową oleju, cynamonem, chili, imbirem i cukrem. Odstaw na 20 minut.

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż mięso.

Krok 4

Gdy kurczak będzie rumiany, dodaj posiekane pomidory, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie podsmaż.

Krok 5

Wlej litr wody i dodaj Fix Knorr.

Krok 6

Dokładnie wymieszaj sos, dodaj ziemniaki i całość duś powoli pod przykryciem ok. 40 minut. Podawaj, gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zrobi się gęsty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w pomidorach Kurczak w pomidorach

Szukasz inspiracji na smaczny i uniwersalny obiad? W takim przypadku ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Aby kurczak zyskał wyrazisty smak, do jego przygotowania wykorzystaj w sezonie letnim świeże pomidory. Podsmażone na patelni, z dodatkiem cebuli, świetnie podkreślą smak całości. Zimą sięgnij natomiast po pokrojone pomidory w puszce, na bazie których stworzysz wyrazisty sos z dodatkiem przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia tego dania sprawdzą się udka z kurczaka. Surowe mięso, z usuniętymi kośćmi, i pokrojone na mniejsze kawałki, zamarynuj. Dobrze nadawać się będzie do tego oliwa z oliwek oraz kompozycja orientalnych przypraw, np. cynamonu, chili czy imbiru. Ewentualnie sięgnij także po curry oraz mieszankę słodkiej i ostrej papryki. W wariancie łagodniejszym, warto wykorzystać suszone zioła włoskie – bazylię, oregano i tymianek. Udka opcjonalnie zastąpisz piersią z kurczaka lub indyka. Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni. Całość, wraz z sosem oraz surowymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, duś pod przykryciem. Danie podawaj na ciepło. Smacznego.