Kurczak Cacciatore przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Cacciatore

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda umieść w woreczku do pieczenia i posyp przyprawą Fix Knorr.

Krok 2

Oliwki pokrój w krążki, a cebulę, pomidory oraz anchois w kostkę.

Krok 3

Wszystkie pokrojone dodatki wymieszaj z oliwą, winem i dodaj do woreczka z kurczakiem.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką. Potrząśnij lekko, aby składniki się wymieszały i ułóż na blasze do pieczenia

Krok 5

Woreczek nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu rozetnij ostrożnie i wyjmij na półmisek kurczaka wraz z powstałym sosem. Podawaj z risotto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak CacciatoreKurczak Cacciatore

Kurczak cacciatore to aromatyczne danie kuchni włoskiej, które w Polsce nazywane jest kurczakiem po myśliwsku. Podstawę tej potrawy stanowi mięso z kurczaka – najlepiej sprawdzą się filety lub udka. Na początek umyj je i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oregano, bazylią i rozmarynem. Następnie pokrój resztę składników, pamiętając, że fileciki anchois z powodzeniem zastąpisz małymi kostkami boczku lub kiełbasek. Umieść wszystko w worku przeznaczonym do pieczenia i potrząśnij, aby smaki produktów dokładnie się zmieszały. Piecz całość na blasze do momentu uzyskania miękkości, a kiedy mięso będzie już gotowe, podawaj je na dużym półmisku. Serwuj z ciemnym pieczywem lub risotto. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Zainspiruj się tym przepisem na pysznego kurczaka cacciatore i przygotuj go na najbliższą okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!