Kawałki kurczaka z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawałki kurczaka z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka opłucz i osusz, a następnie włóż do rękawa do pieczenia.

Krok 2

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i również włóż do rękawa.

Krok 3

Przyprawą Fix Gulasz z kurczakiem Knorr posyp kurczaki i warzywa, wlej oliwę i zamknij rękaw szczelnie.

Krok 4

Potrząśnij delikatnie woreczkiem, aby wszystkie składniki się wymieszały. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Gotowe udka podawaj z pieczonymi razem warzywami oraz ziemniaczanym purée lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawałki kurczaka z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kawałki kurczaka z warzywamiKawałki kurczaka z warzywami

Pieczony kurczak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jeśli przygotujesz go z dużą ilością warzyw, odpowiednio przyprawisz i przyrządzisz w specjalnym woreczku do pieczenia, będzie smaczny i wyrazisty. Mięso drobiowe zachowa soczystość i zyska nieco pikantny smak dzięki przyprawom. Pokrój marchewkę, paprykę żółtą i zieloną, cebulę oraz czosnek i dorzuć do oczyszczonego udka umieszczonego już w woreczku do pieczenia. Całość polej jeszcze oliwą i dołącz wspomniane już przyprawy. Wrzuć też zioła, np. świeży rozmaryn lub bazylię. Równie dobrze sprawdzi się suszony majeranek. Do tak przygotowanych kawałków kurczaka z warzywami pasuje ryż, ziemniaczane purée lub kasza kuskus. Świetnie komponuje się z nimi również pszenna tortilla. Dodatkowo posyp potrawę startym żółtym serem lub ziołami. Możesz też wykorzystać ją jako ciepłą przekąskę podczas przyjęcia. Podawaj wówczas kurczaka np. z grillowaną bagietką i sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na wyraziste danie? Przygotuj je według podanego tu przepisu!