Pieczony kurczak z sezamem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z sezamem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj Fix Knorr z olejem sezamowym i sosem sojowym. Dodaj miód, sok z pomarańczy oraz posiekaną kolendrę.

Krok 2

Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Małe kukurydze przekrój wzdłuż na pół.

Krok 3

Do woreczka do pieczenia włóż umyte pałki oraz warzywa. Następnie wlej przygotowaną marynatę i zepnij woreczek dołączoną do opakowania spinką.

Krok 4

Potrząśnij delikatnie zapiętym woreczkiem, aby wymieszać jego zawartość. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C ok. 50 minut. Upieczone pałki podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z sezamem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z sezamem i warzywamiPieczony kurczak z sezamem i warzywami

Pieczony kurczak z sezamem i warzywami nawiązuje do dań kuchni chińskiej. Przyrządza się go z udek drobiowych, które nabierają głębokiego smaku dzięki słodko-pikantnej marynacie. Składają się na nią miód, sok pomarańczowy, olej sezamowy, sos sojowy, świeża kolendra oraz przyprawy. Umieszczone w specjalnym woreczku do pieczenia mięso z warzywami – papryką, cebulą oraz kukurydzą – zalej marynatą i szczelnie zamknięte włóż do piekarnika. Pamiętaj, by wcześniej potrząsnąć całością i zmieszać kurczaka oraz dodatki z zalewą. Kiedy potrawa będzie już gotowa, posyp ją sezamem. Serwuj danie z ryżem lub makaronem ryżowym albo sojowym. Możesz go wcześniej delikatnie podsmażyć w woku z dodatkiem sosu słodko-pikantnego chili. Pieczony kurczak z sezamem i warzywami będzie smaczny zaserwowany z sałatką z kiełków bambusa, najlepiej posypaną prażoną cebulką. Z warzywnych dodatków sprawdzi się też fasolka szparagowa ze smażonym tofu. Tak przyrządzonego kurczaka serwuj na obiad lub ciepłą kolację. Zapoznaj się z naszym przepisem.