Azjatycki kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatycki kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

629 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paski. W miseczce wymieszaj z przyprawą Knorr, mąką ziemniaczaną oraz imbirem.

Krok 2

Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Czosnek posiekaj drobno.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni, na oliwie, przesmaż zamarynowanego kurczaka. W następnej kolejności dodaj rozdrobnione warzywa oraz czosnek. Dodaj olej sezamowy i smaż chwilę na dużym ogniu.

Krok 4

Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy powstały sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa. Podawaj z ryżem i listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycki kurczak z warzywamiAzjatycki kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to danie popularne w wielu krajach azjatyckich. To, co charakterystyczne dla kuchni tej części globu, to łączenie ze sobą bardzo różnych smaków – w tym przypadku miesza się słodycz z kwaśnością. Zamiast kroić kurczaka w kostkę lub rozbijać go na kotlety, pokrój go w paski. Tak samo postąp z warzywami – sprawi to, że będą się bardzo dobrze prezentować. Dobrym zabiegiem jest doprawienie mięsa imbirem, który nada mu oryginalnego smaku. Gotowe danie podawaj z ryżem, który będzie się bardzo dobrze komponował z resztą składników. Możesz serwować danie w małych miseczkach, a zamiast widelca i noża podać pałeczki. Pewnie nie każdy potrafi się nimi posługiwać, ale przy nauce będzie mnóstwo zabawy – może to być zatem dobra opcja na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś.