
Składniki
500 gramów
6 sztuk
1 opakowanie
5 sztuk
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
18 sztuk
2 łyżki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w gorącej wodzie na około 30 minut, a następnie odciśnij i pokrój na paseczki. Kurczaka pokrój w kosteczkę, cukinię na słupki, cebulę posiekaj, kapustę poszatkuj, a czosnek zmiażdż.

Krok 2
Na rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż, dodaj mięso, cukinię, grzyby i kapustę.

Krok 3
Fix wymieszaj z wodą, sosem sojowym i przecierem pomidorowym i wlej do warzyw.

Krok 4
Duś, aż wszystko będzie miękkie, a następnie wrzuć kiełki i wbij jajko. Dokładnie wymieszaj i podsmaż. Odstaw farsz do ostygnięcia. Powinien być zwarty.

Krok 5
Papier ryżowy namaczaj w letniej wodzie i nakładaj na niego farsz. Zawijaj tak jak gołąbki.

Krok 6
Sajgonki wrzucaj na głęboki, rozgrzany olej i smaż na złoto. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym oraz ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Sajgonki to danie pochodzące z kuchni Dalekiego Wschodu. Kolorowe, pełne smaku, dające wiele możliwości przyrządzenia. Składają się z farszu mięsnego lub warzywnego, zawiniętego w papier ryżowy. Składniki nadzienia w poszczególnych przepisach są bardzo różne, dlatego sajgonki za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Sugerując się tym przepisem, w pierwszej kolejności namocz w gorącej wodzie grzyby mun, ponieważ muszą pozostać w niej przez dłuższą chwilę zanim będą nadawały się do zjedzenia. Po tym czasie znacznie zwiększą swoją objętość, a pokrojone w cienkie paseczki szybko wchłoną smaki i zapachy innych składników farszu. Warzywa wraz z mięsem podsmaż, na końcu dodając jajko, dzięki któremu całość zyska zwartą konsystencję. Schłodzony farsz nakładaj do namoczonego w wodzie papieru sojowego, zawijaj i smaż do momentu osiągnięcia przez sajgonki złotego koloru. Podawaj je ze słodko-kwaśnym sosem, jako dodatek sprawdzi się także ryż. Równie dobrze będą smakowały zaserwowane na ciepło, jak i w formie zimnych przekąsek.